istraživanje

Kakve su zaista šanse da se zarazite u vozilima javnog prevoza

tramvaji korona1

Od 1342 putnika koji bi kasnije sjeli na isto sjedalo gdje je sjedio zaraženi putnik, obolio je samo jedan

Prema najnovijim studijama, šanse da ćete se u javnom prijevozu zaraziti Covidom-19 poprilično ovise o tome gdje sjedite i koliko ste blizu eventualno inficiranom putniku.

Studija koja je obuhvatila hiljade putnika u brzim kineskim vozovima takozvane serije G, otkrila je da je opasnost od prijenosa zaraze između putnika varirala od zamalo nula posto do 10 posto. Oni koji su sjedili najbliže zaraženim putnicima bili su dakako najizloženiji opasnosti.

„Iako postoji povećan rizik od prijenosa Covida-19 u vozovima, naše istraživanje pokazuje da izbor mjesta na kojem sjedite i vrijeme putovanja koje provodite u relativnoj blizini zaražene osobe utiču na mogućnost prenosa virusa“, kaže dr. Shengjie Lai sa Univerziteta u Southamptonu.

„Nalazi sugeriraju da je za vrijeme epidemije važno smanjiti gustoću putnika i promovirati mjere lične higijene, obavezno koristiti maske i eventualno mjeriti temperaturu prije putovanja.“

Različita nedavna istraživanja iz cijelog svijeta ukazuju na to da nošenje maski i održavanje razmaka smanjuje rizik od zaraze u javnom prijevozu.

Pariške službe javnog zdravstva ustanovile su da nijedno od 386 gradskih žarišta Covida-19 između maja i sredine juna nije bilo povezano s javnim prijevozom, prenosi The New York Times. Do sličnih saznanja došli su i u Tokiju i dijelovima Austrije.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Clinical Infective Diseases, istraživači su analizirali informacije o putnicima koji su putovali kineskim G vozovima između sredine decembra 2019. i kraja februara 2020.

Identificirali više od 2.300 putnika, ‘nultih pacijenata’, koji su razvili COVID-19 u periodu od dvije sedmice nakon putovanja vozom. Obrađeno je i više od 72.000 putnika koji su sjedili u blizini tih ‘nultih pacijenata’, unutar tri reda po širini i pet redova po dužini.

Zbog putovanja vozom zarazilo se samo 234 od 72.000 putnika, odnosno njih 0,32 posto. Ta je stopa bila najveća kod onih koji su sjedili uz zaraženog putnika: 3,5 posto. Prosječna stopa zaraženosti onih koji su sjedili u istom redu, ali dalje od zaraženog, bila je 1,5 posto. To je desetak puta veća šansa nego da su sjedili samo jedan ili dva reda dalje, pokazalo je istraživanje.

Na prenos zaraze uticalo je i vrijeme provedeno u vozu. Prosječno se stopa vjerovatnoće da će se putnik zaraziti povećavala 0,15 posto sa svakim satom provedenim na putovanju; kod onih koji su sjedili pored zaražene osobe ta je stopa rasla brže: 1,3 posto za svakih sat vremena.

No, čini se da je opasnost od zaraze padala čim bi zaražena osoba izašla iz voza. Od 1342 putnika koji bi kasnije sjeli na isto sjedalo, obolio je samo jedan. To znači da je stopa prijenosa zaraze iznosila samo 0,075 posto, navodi CTV News.

Istraživači su zaključili da bi se širenje Covida-19 u javnom prijevozu moglo spriječiti ako bi se između putnika ostavila po dva prazna mjesta unutar istog reda, na vrijeme putovanja ograničilo na tri sata, piše Live Science.