Kamp “Vlašić 2018”: Kroz proces oporavka prošlo 85 djece izliječene od raka

djeca

Ovogodišnji 11. rehabilitacioni kamp “Vlašić 2018” Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” završio je 5. augusta 2018., a ove godine oko 85 mališana koji su izliječeni od raka i 60 njihovih roditelja s područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) su prošli proces rehabilitacije koji je prijeko potreban nakon dugotrajnog liječenja i izolacije koju je zahtijevalo samo liječenje, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje svake godine pruža posebno osmišljen program rehabilitacionog kampa za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove roditelje. Čitav program je besplatan, uključujući smještaj, hranu, aktivnosti i medicinsku skrb. Rehabilitacioni kamp se finansira donacijama, grantovima i aktivnostima udruženja.

Ciljevi kampa su jačanje imuniteta, otpornosti i fizičke izdržljivosti djece, samopouzdanja, samopoštovanja i uključivanje u grupu vršnjaka, porodičnih veza, psihosocijalno jačanje, povećanje nezavisnosti, samouvjerenosti, otvorenosti prema novim stvarima i iskustvima, socijalno jačanje – pozitivan utjecaj grupe, resocijalizacija i povratak u matičnu sredinu, smanjenje stresa, anksioznosti, poticanje kreativnog izričaja i pozitivnog stava te podizanje svijesti o dječjem raku i posljedicama liječenja.

Udruženje je pripremilo veliki broj aktivnosti kroz koje su uspjeli postići navedene ciljeve, a ponosni su na činjenicu što su ove godine imali 20 volontera koji su pomogli da se djeca što bolje osjećaju i zabave. Posebno su ponosni na činjenicu da većinu volontera čini grupa mladih liječenih od raka, koja djeluje pri Udruženju pod nazivom MladiCe.

MladiCe redovno volontiraju u Udruženju i svojim pozitivnim ishodom u borbi s rakom daju pozitivan primjer i motiv djeci i roditeljima koji se trenutno bore s teškim oboljenjem. Oni su dokaz i primjer da rak kod djece nije neizlječiv, da je moguće iz te borbe izaći kao pobjednik.