Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Enovid"

Kanađani tvrde da su napravili sprej koji ubija korona virus

enovid (1)

Može se koristiti do pet puta dnevno nakon izlaganja virusima

Novi sprej za nos daje novu nadu u pandemiju: lijek koji je razvijen kao “ubica korona virusa” u Kanadi, navodno smanjuje virusno opterećenje zaraženih osoba za 95 posto u 24 sata i za 99 posto u 72 sata, prenosi Krone.at priču njemačkog “Welta”.

“Sprej koji smo razvili pokazao se ne samo kao blokator virusa, već i kao ubica virusa”, rekla je o spreju “Enovid” Gilly Regev, osnivač kompanije “SaNOtize” čije je sjedište u Vancouveru.

Proizvodnja “Enovida” već je započela u Izraelu. Klinički testovi provedeni u Velikoj Britaniji pokazuju veliko obećanje.

Prema tvrdnjama kompanije SaNOtize, “Enovid” može suzbiti patogen u samo dvije minute.

Učinkovitost protiv Delta verzije trenutno se još uvijek ispituje. Sprej koristi dušikov oksid kao mehaničku i hemijsku barijeru protiv infekcija u nosu. Lijek bi također trebao pomoći protiv drugih respiratornih virusa – na primjer protiv virusa gripe.

Može se koristiti do pet puta dnevno nakon izlaganja virusima.

Gilly Regev

Gilly Regev

U Izraelu ga je u januaru odobrilo tamošnje Ministarstvo zdravlja za odrasle i djecu od dvanaest godina. Sljedeće bi sedmice “Enovid” trebao krenuti preko recepta. Novi Zeland je također dao privremenu dozvolu za prodaju.

Sumnje u “proizvod bez nuspojava”

Prema podacima kompanije, nuspojave nisu pronađene ni kod jednog ispitanika. Međutim, takvu tvrdnju dovodi u pitanje specijalistički časopis “Pharmazeutische Zeitung”, iz prostog razloga jer mu je glavni sastojak dušikov oksid, tvar koja proširuje krvne žile, pa se stoga može očekivati ​​pad krvnog pritiska. Odobrenje u Njemačkoj stoga je još uvijek nezamislivo. Kompanija nije mogla pružiti zadovoljavajuće odgovore na upite koje su poslali iz njemačkog “Welta”.