Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izazov za avanturiste

Kanjon Rakitnice, jedan od najdubljih klanaca u Evropi, ostavlja bez daha

Foto: Bosnia from Above
Brzaci, slapovi, vodopadi i bazeni s kristalno čistom vodom

Brzaci, slapovi, vodopadi i bazeni s kristalno čistom vodom predstavljaju istinski odmor ali i izazov za svakog ko se odluči zakoračiti u ovaj teško pristupačan kanjon

Kanjon rijeke Rakitnice, dug 26 kilometara, istinski je izazov za sve ljubitelje prirode i avanturiste.

Ovaj morfološki fenomen koji dijelu planine Bjelašnicu i Visočicu predstavlja jedan od najdubljih klanaca na Starom kontinentu.

Brzaci, slapovi, vodopadi i bazeni s kristalno čistom vodom predstavljaju istinski odmor ali i izazov za svakog ko se odluči zakoračiti u ovaj teško pristupačan kanjon, koji sasvim sigurno spada među najznačajnije prirodne znamenitosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Bosnia from Above
Teško pristupačan kanjon

Najbliži prilazni put gornjem toku rijeke Rakitnice, a udaljen je udaljen je oko 30 kilometara od Sarajeva. Nalazi se u blizini bjelašničkog sela Šabići, ubrzo nakon što se prođe skretanje za Umoljane i pređe most koji vodi dalje ka Sinanovićima i Visočici.

Zahvaljujući iskusnom vodiču, kao i članovima GSS Trnovo, ekipa “Bosnia from Above” uspjela je proći kroz nekoliko kilometara kanjona, netaknute prirode koja čovjeku oduzima dah.

Silazak u kanjon preporučuje se u periodu od maja do oktobra
Foto: Bosnia from Above

Važno je naglasiti da silazak u kanjon Rakitnice nije obična turistička tura već zahtijeva izuzetnu fizičku spremnost, dobre plivačke vještine, kao i poznavanje planinarskih i alpinističkih vještina. Uz sve navedeno idealno je imati lokalnog vodiča koji dobro poznaje kanjon i prilike u njemu.

Silazak u kanjon preporučuje se u periodu od maja do oktobra, a bez obzira na ovaj podatak neophodno je i pratiti vremensku prognozu jer uslijed obilnih padavina vodostaj Rakitnice zna brzo narasti.

Ako volite netaknutu prirodu i ovisnik ste o povišenom adrenalinu onda će kanjon Rakitnice sasvim sigurno ispuniti vaša očekivanja i ostaviti vas bez daha, baš kao i nas.