Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jedinstvena priča

“Karate porodica”: Mi smo jako dobro organizovani i to je ključno u našem uspjehu

sipovici

Sin Rijad sa 13 godina osvojio je više od 50 medalja, reprezentativac je BiH u dječijoj selekciji, prvak BiH. Arman je viceprvak BiH. Najmlađi sin Adian ima 4,5 godine

Deseteročlana porodica Sipović posebna je po mnogim stvarima. Zijad i Šejla Sipović su supružnici koji imaju osmero djece – pet kćerki i tri sina.

Njihova jedinstvena priča interesantna je i po tome što se svi članovi ove velike porodice bave karateom, a četvero djece su reprezentativci.

Otac Zijad je diplomirani pravnik, inžinjer građevine, profesor sporta, posjeduje crni pojas 8. dan, trener je Karate kluba „Ippon“ Sarajevo i karate sudija, ispitivač za zvanja, bivši selektor i karate reprezentativac, sa osvojenim vrhunskim rezultatima.

Okićeni medaljama

Majka Šejla je magistrica sociologije, profesorica u srednjoj školi, trenerica u Karate klubu „Ippon“ Sarajevo, također posjeduje crni pojas 2. dan, i licencirani je ispitivač za zvanja. Također, Zijad, popularni Sipa, se bavi muzikom od 1991. godine, piše Dnevni avaz.

Kćerka Nejra osvojila je zlatnu medalju kao mlada seniorka na Evropskom prvenstvu u karateu u kojem je učestvovalo 48 zemalja. Također je viceprvakinja Balkana do 21 godine, pojedinačno i ekipno, viceprvakinja Balkana u seniorskoj selekciji, prvakinja BiH, crni pojas 2. dan, licencirani trener.

Emina je prva na rang-listi svijeta za juniorke, a 12 na rang-listi svijeta kao seniorka. Kćerka Ajla ima 16 godina i drugi je razred Druge gimnazije, dugogodišnja karate reprezentativka BiH u kadetskoj kategoriji, i viceprvakinja na Balkanu. Edina sa 14 godina je dugogodišnja reprezentativka BiH u dječijoj i kadetskoj selekciji, dugogodišnja prvakinja države. Kćerka Lajla ima zeleni pojas u karateu.

Sin Rijad sa 13 godina osvojio je više od 50 medalja, reprezentativac je BiH u dječijoj selekciji, prvak BiH. Arman je viceprvak BiH. Najmlađi sin Adian ima 4,5 godine.

Glava porodice Zijad je u velikom intervju za „Avaz“ otkrio kako žive, na koji način provode slobodno vrijeme i kako napreduju pripreme za predstojeća takmičenja.

Kod Vas je vjerovatno još slavlje zbog medalje koju je osvojila vaša kćerka Nejra?

– Naravno da traje još velika radost i slavlje povodom osvojene Nejrine zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. Ona je sa mukotrpnim, dugogodišnjim, temeljitim radom dostigla vrhunske rezultate, a ranije je osvojila srebrenu Evropsku medalju za juniore, bronzanu Mediteransku medalju za seniore, bronzanu medalju sa Svjetske lige i kupa, te u svojoj dosadašnjoj kolekciji ima preko 500 medalja. Dugogodišnja je karate reprezentativka u svim uzrasnim kategorijama.Neopisivo prelijep osjećaj, ne samo kod mene, nego u cijeloj porodici je osvajanje Nejrine zlatne medalje na nedavnom održanom Evropskom prvenstvu na Kipru.

Majka i profesorica

Kako je Vaša porodica počela da se bavi karateom i baš sva djeca da su zavoljela taj sport?

– To je sve išlo jako spontano, oni su kao mali išli na treninge, igrali se, a onda su sami zavoljeli karate. Kako je vrijeme prolazilo i kako su postajali sve uspješniji, tako je i rasla njihova motivacija i želja za sve većim napretkom. Velika su to dugogodišnja zalaganja i odricanja, ali su duhovno jako zadovoljni i uspjevaju uskladiti svoje mnogobrojne obaveze.

S obzirom na to da Vi i supruga imate osmero djece, kako izgleda Vaša svakodnevnica?

– Uz dobru organizaciju i balansiranje različitih aktivnosti i obaveza u toku dana uspijevamo da ih obavljamo.

Kako stižete obaviti sve uloge koje imate?

– Velika motivacija mi je harmonija i ljubav koja vlada u porodici, te na taj način ostvarujemo planove i ciljeve u školi i sportu te odgovornost prema svakodnevnim obavezama u kući. Upravo mi porodica daje veliki motiv da sve uloge s lakoćom preuzimam.

Od Vas su djeca naslijedila ljubav prema karateu, da li je neko naslijedio ljubav prema muzici?

– Naslijedili su ljubav prema muzici, posebno djevojčice, a i dječaci slušaju i pjevaju svjetske hitove. Pored toga, Nejra i Emina sviraju klavir, a pohađale su nižu muzičku školu. Svi su jako talentovani.

U Vašem domu je sigurno uvijek bučno i veselo?

– Svakako da vlada pozitivna energija koja je izražena kroz razne dječije igre kod mlađe djece.

Imate li recept za sretnu i uspješnu porodicu?

– Neizmijerna ljubav, harmonija i poštovanje koje vlada su najvažniji faktori za sreću.

Da li Vaša supruga stiže sve kućanske poslove da obavi ili su raspodijeljeni?

– Moja supruga je jako vrijedna, sposobna i uspijeva da postigne balans između porodičnog i poslovnog života i uskladi svoje uloge majke koja je i najzahtjevnija, profesorice u srednjoj školi i trenerice u Karate klubu Ippon. Također, mi smo svi jako dobro organizovani i to je ključno u našem uspjehu usklađivanja svih obaveza, te su određeni kućni poslovi podijeljeni.

Kako izgleda Vaše porodično putovanje?

– Mi jako mnogo putujemo u mnoge zemlje širom svijeta, gdje pored sportskih obaveza nađemo vremena i da upoznamo različite kulture, običaje, turističke atrakcije za ljetne i zimske odmore, a djeca u tome mnogo uživaju.

Bude li “gužva” u kući kada sve svi na okupu?

– S obzirom da djeca imaju svoje svakodnevne školske obaveze, treninge, takmičenja, a mi roditelji poslovne, upravo su najsretniji trenuci kada smo svi zajedno i trudimo se da maksimalno svi uživamo u njima.

Da li se pripremate za naredna evropska i svjetska takmičenja?

– Svakako da uvijek mnogo provodimo vremena u sportskim salama za karate treninge, nekada dva a nekada tri dnevna treninga, tako da nas uskoro očekuju Svjetska Premijer liga, Svjetska Seria A, Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

Kada želite da se osamite, gdje odlazite?

– Ne osamljujem se nikada, jer je upravo porodica ta koja mi daje unutarnje zadovoljstvo i mir.

Velika ljubav

Odakle crpite toliku energiju, jer ste i pjevač, harmonikaš, sportista i imate veliku i sretnu porodicu?

– Uživam u onome što radim, istinski se predajem sa velikom ljubavlju i čini me sretnim, a dodatnu energiju i motiv u tome mi daje moja porodica koja mi je podrška.

Na koji način se opuštate?

– Kada se završe dnevne obaveze i djeca ranije odu na spavanje, supruga i ja nađemo vrijeme samo za sebe kako bi se odmorili i relaksirali poslije napornog dana, a obično uz naše ugodne razgovore, gledanje filmova… Dakle, imamo svoju večernju rutinu i trudimo se da je nikada ne preskačemo.