Život i zdravlje

Važnost sna

Kardiologinja upozorila: “Noćne” aktivnosti koje nisu dobre za zdravlje srca

01/02/2023
Foto: Pixabay

Prema medicinskim stručnjacima, neke “noćne” aktivnosti mogu utjecati na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Postoji niz faktora koji utječu na zdravlje srca, a među najvažnijim su prehrana i fizička aktivnost. A što se događa kada smo u stanju mirovanja? Prema medicinskim stručnjacima, neke “noćne” radnje mogu utjecati na zdravlje i povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše B92.

“Ako se noću vrtite i prevrćete u krevetu, to može i te kako imati negativne posljedice na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovo je povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate. Ako imate poteškoća da zaspite ili se često budite noću, krvni pritisak će vam sigurno skočiti”, kaže kardiologinja Cathy Tomasko.

Ovaj porast pritiska nije dobar za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Naučna istraživanja su također pokazala da je nesanica, poremećaj sna koji otežava uranjanje u san ili spavanje, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Nedavno objavljena studija u “Sleep Advances” otkrila je da nesanica može povećati rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčani udar ili neki vid intervencije kojom se rješavao problem blokiranih arterija. Na početku studije, 45 posto pacijenata je imalo nesanicu, a 24 posto je reklo da je koristilo lijek za spavanje tokom posljednje sedmice.

Tokom prosječnog perioda praćenja od 4,2 godine, kod 225 pacijenata su primijećena čak 364 slučaja ponavljajućih glavnih srčanih nuspojava. Kada se uporede pacijenti koji su imali nesanicu s onima koji nisu, utvrđeno je da je ovo stanje značajno povezano sa hroničnim nuspojavama srca – čak i nakon što se uzmu u obzir kardiovaskularni faktori rizika, komorbiditeti i simptomi anksioznosti i depresije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.