Život i zdravlje

“Kaže da će me poslati u sanduku odakle sam došao, u Bosnu”

28/04/2017

Povratnika iz Švicarske u Hrvatsku, vrlo imućnog i poznatog mještanina Gračaca Savu Petkovića (78), policija sumnjiči da je 17. februara prouzročio lančani sudar sedam vozila na autocesti A1 između Gospića iz Gornje Ploče.

Starac je zapalio hektare polja uz autocestu, prometnicu je nadvio gusti dim, pa je prava sreća što je samo jedna osoba ozlijeđena u tragediji koja je uslijedila.

Jutarnjem listu je potvrđeno da je Petković do sada četiri puta prijavljivan zbog paljenja vatre na otvorenom bez nadzora, vatrogasci ga smatraju piromanom, no strast za vatrom nije njegov jedini razlog paljenja ličkih polja. Za održavanje pašnjaka on, naime, ostvaruje poticaje Ministarstva poljoprivrede. Sam je priznao da je za prošlu godinu dobio osam hiljada kuna, a za ovu tek očekuje uplatu.

Sa suprugom živi u vili, koja je nekada bila poznati restoran na samoj Ličkoj magistrali u središtu Gračaca, a u Gornjoj Ploči na području općine Lovinac mu je djedovina na kojoj je obnovio zgrade, prikupio velike količine zemljišta, te sada održava ogromni posjed.

Imanje Save Petkovića je pusto, oko njega je trava već ozelenila. Malo dalje na ispaši je sa svojim ovcama Zuhdija Durmić, koji je u nekoliko navrata prokazao Savu.

– Prijeti mi. Zapali vatru oko mojih ovaca, kaže da će me poslati u sanduku odakle sam došao, u Bosnu. Susjed je imao krave, sve je rasprodao i pobjegao od njega i od te njegove vatre. Nakupovao je on zemlje uokolo, ko zna koliko, on samo zapali i ode, baš ga briga šta će biti dalje. Nije lud, daleko od toga, samo jako neugodan i bezobrazan, ima jezičinu. Gledajte, što bi kosio kada mu je lakše zapaliti, svejedno će dobiti poticaj, ali će imati manji trošak – kaže Zuhdija.

Čudi se Zuhdija ko mu ih daje kada nema ni krava niti se bavi poljoprivredom.

– Ko zna koliko je zauzeo hektara, pa vodi ljude iz Šibenika i Splita, onda to nešto njima prepušta, proda im nešto sijena, pa skupa dižu poticaje, ko će ih znati. Ja ga pitam zašto onda pali, a on meni kaže da ima pravo i j… mater policiji i vatrogascima koji ionako ništa ne rade. Ja ne znam je li jednu kaznu platio do sada. Znate kako je, zakon štiti onoga ko ima para – smatra Zuhdija.

– Ja da sam palio? Laž. Kada je to izbilo, ja sam slučajno naišao na vatrogasce, a onda me zaustavila policija. Bio sam na razgovaru i rekao im: Nisam ja. Ja svoje ne palim, nego kosim. Eno, imam 3000 bala sijena, a svaka me košta tri kune. Nisam prodao nijednu jer nemam kome. Održavam tu zemlju već 20 godina, a do prošle nisam znao za poticaje. To mi samo pokriva baliranje – brani se Sava Petković.

Tvrdi da mu “podmeće onaj musliman s ovcama jer je došao na tuđe, pa mu on smeta koji je na svojoj djedovini i brani mu da zagospodari imanjima na Gornjoj Ploči”.

– Sami sebi pale, a onda okrive mene – ljuti se Sava.

Ljut je i na državu.

– Došao sam s dva miliona eura na djedovinu spaljenu do temelja i na pobijene. Sve sam obnovio sam, a struju mi ne daju. Sada sam još kriv i za požare. Gdje je pravda – pita Petković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.