pečen s korom

Kažu da je ovo najzdraviji način pripreme krompira

krompir unsplash

Ostavljanje kore na krompiru donosi dodatne hranjive tvari, naime, polovina ukupnih vlakana iz krompira dolazi upravo iz kore

Krompir je svestrano povrće i postoji mnogo načina za pripremu, a ovo je korjenasto povrće pruža brojne prehrambene prednosti koje pomažu vašem tijelu.

No nije svaki način na koji ih jedete zdrav. Prema Julie Upton, MS, RD, i članici našeg Odbora medicinskih stručnjaka, najzdraviji način jedenja krompira je da ostavite koru na njemu i ispečete ga.

“Najzdraviji način jedenja krompira je kada je pečen s korom. Pečeni krompir ne dodaje dodatne kalorije poput onog kojeg pržite na ulju”, kaže Upton.

Ostavljanje kore na krompiru donosi dodatne hranjive tvari, naime, polovina ukupnih vlakana iz krompira dolazi upravo iz kore.

“Krompir je jedno od mojih omiljenih povrća.Oni su prepuni kalijuma, vlakana i vitamina C. Ipak kad ih pečete, ključno je paziti na preljeve i premaze s visokim udjelom masti i kalorija poput maslaca, kiselog vrhnja… Umjesto toga, prelijte ih grahom, salsom, čilijem, povrćem ili sa malo naribanog parmezana”, predlaže Upton.