podaci un-a

Kina više nije najmnogoljudnija zemlja svijeta

kina screenshot
FOTO: Screenshot / Youtube

Indija je pretekla Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, prema procjenama Ujedinjenih nacija, što je najznačajniji pomak u globalnoj demografiji od kada se bilježi.

Prema projekcijama UN-a, koje su izračunate na osnovu različitih faktora, uključujući popisne podatke i stope nataliteta i smrtnosti, Indija sada ima 1.425.775.850 stanovnika, čime je prvi put nadmašila Kinu, prenosi Guardian.

To je također prvi put od 1950. godine, kada su UN prvi put počele da vode globalnu evidenciju stanovništva, da je Kina skinuta sa prvog mjesta.

Pad stanovništva u Kini je posljedica decenija strogih zakona kako bi se rastući natalitet u zemlji stavio pod kontrolu, uključujući uvođenje politike jednog djeteta 1980-ih. To je uključivalo novčane kazne za rađanje viška djece, prisilne abortuse i sterilizacije.

Iako je u početku bila veoma efikasna u kontroli stanovništva, ova politika postala je žrtva sopstvenog uspjeha, a zemlja se sada bori sa starenjem stanovništva, što bi moglo imati ozbiljne ekonomske implikacije.

Dio problema je u tome što je zbog tradicionalnog preferiranja dječaka politika jednog djeteta dovela do ogromne rodne neravnoteže. Broj muškaraca sada je veći od žena za oko 32 miliona.

Očekuje se da će broj stanovnika u Kini opasti za skoro 10 posto u naredne dvije decenije. Prema projekcijama, veličina kineske populacije mogla bi da padne ispod jedne milijarde prije kraja ovog vijeka.

Dnevno se rodi 86.000 beba

U Indiji je populacija porasla za više od milijardu od 1950. Iako je rast sada usporen, očekuje se da će broj ljudi u zemlji nastaviti da raste u narednih nekoliko decenija, dostižući vrhunac od 1,7 milijardi do 2064. godine. Danas se u Indiji u prosjeku rađa 86.000 beba dnevno u poređenju sa samo 49.400 u Kini.