Život i zdravlje

Kitovi u Sredozemnom moru otrovani plastičnim otpadom

12/06/2017

Na Svjetski dan oceana i povodom prve UN-ove konferencije o oceanima koja je održana u New Yorku (SAD), WWF je otkrio nove dokaze o kontaminaciji plastikom kitova na Mediteranu.

Ta svjetska organizacija za zaštitu prirode novim istraživanjem prikazala je utjecaj plastičnog onečišćenja na sjeverozapadu Sredozemnog mora.

Stručnjaci WWF-a analizirali su biopsije gotovo 100 morskih sisavaca (tri vrste kitova) koji žive u utočištu za morske sisavce Pelagos; najvećem zaštićenom području na Mediteranu, smještenom između Italije, Francuske i otoka Sardinije.

WWF stoji iza osnivanja utočišta Pelagos koje postoji od 2002. godine i uložio je posljednjih sedamnaest godina u proučavanje i zaštitu kitova koji se tamo razmnožavaju.

Rezultati tog istraživanja također daju indikator stupnja plastičnog onečišćenja izvan granica spomenutog utočišta na cijelom Sredozemnom moru.

Istraživanje pokazuje visoku kontaminaciju kitova ftalatima. Ftalati su jedna od komponenti plastike, koji se obično nalaze u pakiranjima, zavjesama za tuširanje, kablovima, lakovima, lijekovima, bojama itd, prenosi portal croenergo.eu.

Ti spojevi nalaze se i u kozmetici kao što su lak za nokte ili kosu, te u parfemima. Prosječnu koncentraciju DEHP-a (najtoksičnijeg ftalata) pronađenog u suhom tkivu kitova je 1060 μg / kg (koncentracija se smatra visoka iznad 300 μg / kg).

Ftalati se smatraju toksičnima i za ljude i životinje, s mogućim štetnim učincima na plodnost i razvoj fetusa. Vjeruje se da uzrokuju endokrine poremećaje, a neki od njih su klasificirani kao kancerogeni. Danas globalna proizvodnja ftalata iznosi tri miliona tona godišnje.

– Kontaminacija kitova plastikom izaziva duboku zabrinutost za stanje oceana i trebala bi biti upozorenje za naše vlastito zdravlje – rekao je Mosor Prvan, stručni suradnik za pitanja mora u WWF Adria.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.