Klaunovi doktori vraćaju osmjeh na tužna i zabrinuta lica

klaunovi

Udruga ‘CRVENI NOSOVI klaunovidoktori’ već osmu godinu djeluje u Hrvatskoj. Dio su međunarodne organizacije Red noses International sa sjedištem u Beču, a zahvaljujući donacijama građana i pravnih osoba redovno posjećuju djecu u bolnicama i osobe starije životne dobi na stacionarnoj njezi u domovima za starije diljem Hrvatske.

I ove godine (petu godinu zaredom) pridružili su se Udruzi za promicanje kulture i umjetnosti ‘Ja bih’ iz Zagreba na festivalu “Pet dana Zagreba u Sarajevu 2018.” koji već devetu godinu zaredom organiziraju uz podršku Hrvatskog kulturnog društva Napredak (Središnja Uprava Sarajevo), Kulturnog centra iz Zagreba (Napredak) te uz potporu Grada Zagreba i Kantona Sarajevo.

Klaunovidoktori Mario Perković i Anamarija Jurišić, poznatiji kao doktor Žbunj i doktorica Pandolina predstavili su rad i misiju ‘CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora’ sarajevskoj publici na otvorenju tog festivala, razveselili su i starije i nemoćne osobe Gerontološkog centra Sarajevo, a družili su se i sa djecom domova za nezbrinutu djecu za vrijeme projekcije filmova za djecu.

Član Udruge ‘CRVENI NOSOVI klaunovidoktori’, koordinator za Slavoniju i Baranju Mario Perković u razgovoru za Fenu pojašnjava da klaunovidoktori zapravo rade sa ljudima u stanju potrebe pa tako posjećuju djecu u bolnici, stanovnike domova za stare i nemoćne osobe, a radili su i sa izbjeglicama te posjećivali stanovništvo područja u Hrvatskoj zahvaćenih poplavama 2014. godine.

Klaunovidoktori imaju prepoznatljivi crveni nos i u svoje redovne posjete bolnicama i domovima odlaze u paru. Nikada unaprijed ne znaju u kakvom ambijentu će nastupati, odnosno koliko je teška dijagnoza kod osoba pred koje dolaze. Zbog toga moraju biti spremni na sve, prilagoditi se trenutku.

– U situacijama kad se publika plaši naših kostima okrenemo se partneru, a taj kome je neugodno gleda našu igru. Mi ga potom uvučemo u tu našu igru. Klaunovi se moraju prilagoditi trenutku, moramo pratiti kako publikae reagira na nas – priča Perković.

Kaže da klaunovi poštuju privatnost svake osobe pred kojom nastupaju, a zahvaljujući kontinuiranoj edukaciji blagovremeno prepoznaju situaciju i procijene kad igru zapravo treba prekinuti.

Ističe da publika različito reagira na njihove nastupe. Djeca se često boje i stide za vrijeme nastupa u bolnicama potom ih, kaže, prate do izlaza.

U ‘CRVENIM NOSOVIMA klaunovimadoktorima’ u Hrvatskoj trenutno djeluje 25 klaunovadoktora, profesionalnih umjetnika koji nisu liječnici već su posebno educirani klaunovi za rad u bolnici. Klaunovidoktori se educiraju u Međunarodnoj školi humora u Beču, nacionalnim edukacijama, kao i godišnjem kampu međunarodne organizacije.

Klaunovidoktori su velika pomoć i medicinskom osoblju koje ih zove da im pomognu u raznim situacijama. Zbog toga provode različite programe poput “Intenzivnog osmjeha” gdje je jedan klaun dežuran šest sati u bolnici, a medicinsko osoblje ga poziva kad dijete ide na operativni zahvat, neku od pretraga, kad mu vade krv ili stavljaju branilu. Kroz program “Cirkus pacijentus“ djecu koja su dugo vremena u bolnici uče cirkuskim vještinama, a to znanje potom potvrde na završnoj priredbi.

Da bi se postao klaun doktor mora se proći audicija i tzv. obuka koja, kako kaže klaunesa ‘CRVENIH NOSOVA’ Anamarija Jurišić, uvodi u cjelokupan proces učenja kako pravilno i s punim senzibilitetom pristupiti djetetu, starijoj osobi, pacijentu, majci ili ocu.

– Mi radimo svoj posao, a ljudi se smiju nama. To je školovan tim koji mora znati kako na pravi način pristupiti osobi da ni u kom slučaju ne bi narušili njenu privatnost i situaciju u kojoj se trenutno nalazi. Većina nas su i umjetnici (glumci, operni pjevači, slikari…). Educiramo se i u Hrvatskoj i u inozemstvu – naglasila je Jurišić.

Naučno je dokazano da smijeh pomaže u smanjenju stresa, da liječi, a klaun doktor doprinose kvaliteti života posebno djece, kojima pomažu da bolnicu prihvate kao mjesta koja donose zdravlje. Klaunovidoktori dosad su donijeli smijeh i radost na lica više od 97.700 bolesnih, nemoćnih i zaboravljenih, a samo u 2017. godini posjetili suo 23.708 djece i starijih osoba.