Život i zdravlje

Knjiga “Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije” predstavljena u Sarajevu

19/08/2015

Knjiga “Rak dojke i suvremeni načini rekonstrukcije – ostati sretna unatoč životnim vihorima” prof. Uroša Ahčana predstavljena je u Bošnjačkom institutu, a prisustvovali su liječnici, pacijentice i članica Udruženja “Renesansa” te drugi gosti.

Osim autora, o knjizi su govorili i profesor emeritus dr. sc. Mirza Mušanović, prof. dr. sc. Siniša Kojić, prim. mr. sc. Alija Aginčić, predsjednica Udruženja građana “Renesansa” Spomenka Hadžić, te glumac i humanitarac Enis Bešlagić. Tad događaj obogatila je klavirskim nastupom mlada pijanistica i liječnica Mateja Lasić.

20150817_141933

Knjiga na razumljiv i čitaocu prijemčiv način obrađuje tematiku s kojom se susreće svaka osma žena u suvremenom svijetu. Namijenjena je stručnoj javnosti, ženama i ostalima koji žele saznati više o mogućnostima koje suvremena medicina pruža kad je u pitanju rak dojke.

Opsežna knjiga donosi više od 400 fotografija, poglavlje sa stvarnim primjerima rekonstrukcija te osobne ispovjedi bolesnica, koje su pobijedile tu opaku bolest.

Profesor Ahčan kazao je da će knjiga pomoći oboljelim ženama u donošenju važnih odluka, savladavanju straha u nepoznatoj sredini, među nepoznatim ljudima, u bolnici i operacijskoj sali.

– Knjiga je namijenjena pacijenticama, ali i liječnicima i medicinskom osoblju koje kao tim koristi znanje te predano rade pomažući oboljelima od raka dojke. Knjiga je namijenjena i svima koji žele saznati više o problemima modernog društva i mogućim rješenjima – kazao je.

Izdavači knjige su Univerzitetski klinički centar Sarajevo i TDP Sarajevo, a knjiga će se uskoro naći u bh. knjižarama.

Prof. dr. Uroš Ahčan direktor je Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku hirurgiju Kliničkog centra Ljubljana. Nasljednik je vodećih liječnika ljubljanske škole plastične, rekonstrukcijske i estetske hirurgije.

20150817_142704

Edukaciju u Ljubljani nadopunio je u vodećim centrima Europe i svijeta i postigao zavidan nivo znanje iz te oblasti medicine. Jedan je od vodećih plastičnih hirurga u regiji pogotovu iz oblasti rekonstrukcije dojki mikrokirurškim tehnikama koje je doveo gotovo do savršenstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.