Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

james vasquez

Ko je američki dobrovoljac koji rat u Ukrajini prenosi na Twitteru

vasquez

Vasquez je već prikupio gotovo 243.000 pratitelja na Twitteru, a kako navodi, mnogi mediji ga žele intervjuirati. Podsjetimo, prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv stranim borcima da pomognu u odbrani svoje opkoljene zemlje od ruske agresije

Američki veteran James Vasquez trenutno se bori u Ukrajini, a svoje društvene mreže redovito ažurira novim sadržajem s bojišta. Prvog dana invazije, 24. februara, Vasquez je objavio da napušta svoj porodični posao i kreće u Ukrajinu.

“To je u njegovoj krvi – to je ono što voli raditi. Isto je napravio i 11. septembra”, rekla je njegova supruga.

Vasquez je u američkoj vojsci bio narednik. “Ja sam američki veteran. Odlučio sam otići u Ukrajinu i boriti se uz ukrajinsku vojsku. Svoja ću iskustva dokumentirati na Twitteru i upravo sam se zbog toga pridružio Twitteru”, napisao je Vasquez.

Na Twitteru je tako prije sedmicu dana objavio lažnu vijest u kojoj se navodi da je poginuo i komentirao: “Opet su me ubili.”

Vasquez je već prikupio gotovo 243.000 pratitelja na Twitteru, a kako navodi, mnogi mediji ga žele intervjuirati. Podsjetimo, prošlog mjeseca ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uputio je poziv stranim borcima da pomognu u odbrani svoje opkoljene zemlje od ruske agresije.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su se hiljade dobrovoljaca iz SAD-a i drugih zemalja zainteresirale za borbu na strani Ukrajine. Međutim, američki zvaničnici obeshrabruju američke građane da putuju u Ukrajinu kako bi se borili.

Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Jevgen Jenin rekao je da će strani državljani koji se dobrovoljno prijave za borbu za Ukrajinu imati pravo na ukrajinsko državljanstvo, navodi ukrajinska nacionalna novinska agencija Ukrinform.

“Ukrajina formira Međunarodnu legiju teritorijalne obrane sastavljenu od stranaca koji se žele pridružiti otporu protiv ruskih agresora i obraniti globalnu sigurnost”, izvijestio je Ukrinform, citirajući Jenina koji je rekao da raste broj stranih volontera.