Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otac slavnog fudbalera

Ko je otac Zlatana Ibrahimovića: Kad Šefik zapjeva… (VIDEO)

sefik i zlatan

Ako ste se pitali ko je i šta je otac Zlatana Ibrahimovića, jednog od najboljih fudbalera posljednje decenije, evo i odgovora

Zove se Šefik, a pod stare dane pravi karijeru pjevača narodne muzike. Veće uspjehe i bolji štimung ima u balkanskim kafanama po cijeloj Evropi nego na Youtubeu, gdje njegov kanal prati nekoliko hiljada fanova narodnjaka.

Šefik, poznat i po nadimku Kinko, posvetio je dvije pjesme Zlatanu (Sine moj, Zlato, Zlatane), rodnoj Bijeljini (Lijepa si, Bijeljino) i Bosni (Vraćam ti se, Bosno), a prvi snimak datira iz 1991. godine, kada je gostovao na TV Sarajevo s pesmom “Teško je voljeti”.

Inače, Šefik je oduvijek volio kafanu, a uz nju i alkohol, zbog čega se raspao brak s Ibrahimovićevom majkom Jurkom. Zlatan je karijeru počeo u timu MBI zajedno sa svojim švedskim vršnjacima, da bi se poslije nekoliko godina preselio u tim FBK Balkan. Razlika između dva kluba je bila drastična i stvarali su je očevi na tribinama. Dok su očevi igrača u MBI davali podršku uzvicima “Ajmo, momci. Dobro je!”, dotle su u novom klubu očevi psovkama čašćavali svoju djecu.

– Vikali su;:”Je*em ti mater u pi**u!” Mislio sam, odlično, baš kao kod kuće. Ovdje mi je dobro. On nije gledao moje utakmice, niti me ohrabrivao sa školom. On je imao svoje pijančenje, svoj rat i svoju jugoslovensku muziku – napisao je Zlatan u autobiografiji.

Ipak, takav stav oca prema sinu nije se zadržao zauvijek. U jednom trenutku se kod Šefika dogodio preokret i od totalne nebrige postao je posvećeni otac i najveća podrška sinu. Pratio je svaki njegov trening, rezao novinske članke, gledao sve utakmice. Taj odnos se sačuvao do danas.

Zlatan iskreno o ocu

Zlatan Ibrahimović je svoj težak život sa ocem opisao u autobiografskom djelu “Moja istorija: Ja sam Zlatan Ibrahimović”, priznavši da je često gladan odlazio na treninge jer je frižider bio ispunjen samo pivom. U knjizi je tako opisao oca Šefika. Iako je imao pomalo nesrećno djetinjstvo s ocem, Zlatan je kasnije postao prisniji s njim. I sam Šefik je shvatio koliko mu je sin uspješan, pa je prestao da pije, a u pojedinim dokumentarcima postoje i scene kako se njih dvoje čuju poslije utakmice.

– Dao sam gol – poručio je Zlatan poslije nekog meča Šefiku.
– Opet?! Pa ti ne prestaješ – odgovorio mu je otac.