Koalama nije preostalo mnogo vremena

koale

Koale u Australiji bi mogle da budu istrijebljene do 2040. godine, ukoliko njihov broj nastavi da se smanjuje istom brzinom kao u prethodne dvije decenije, izjavio je izvršni direktor Fondacije za nacionalne parkove i život u divljini Ian Darbyshire.

On je tokom intervjua za australijske novine “Haf post” rekao da je smanjenje populacije koala posebno drastično u posljednjih pet godina, tokom kojih se njihov broj smanjio sa procijenjenih 100.000 na 40.000.

“Ovim tempom, koale će biti istrijebljene do 2040. godine”, upozorio je Darbyshire i kao jedan od razloga za svoju procjenu naveo urbani razvoj u Australiji.

Darbišir je dodao da često gubitak staništa prekida povezanost između stabala, te se danas često mogu vidjeti koale koje prelaze put, a tada su ranjive, “ne samo zbog automobila, već i zbog pasa”.

Darbyshire je pomenuo i druge opasnosti s kojima se koale susreću, kao što su šumski požari ili klimatske promjene, jer koale moraju da imaju oko sebe razvijenu floru.

On je dodao da premiještanje koala nije lak posao, jer su ove životinje prilično izbirljive kada je u pitanju lišće koje jedu.

“Koale ne mogu da žive bilo gdje drugdje na svijetu. One su životinje jedinstvene za Australiju i ne mogu da se prilagode brzini kojom mi mijenjamo okolinu”, zaključio je Darbyshire.