Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koje namirnice trebate izbjegavati ako patite od zatvora

wc-stolica-zatvor-proljev

Postoje namirnice koje će otkloniti zatvor, kao i one koje će vam stvoriti još više problema ako ih se najedete na već problematičnu probavu.

Prema smjernicama National Institutes of Health, klasičnom se konstipacijom smatra kad minimalno tri puta sedmično osjetite da ste zatvoreni ili bar jednom dnevno imate bolnu stolicu, koja nikako da prođe. U tom se slučaju smatra kako patite od zatvora, ali bez brige, jer je zatvor prilično uobičajena stvar i čest problem kod mnogih ljudi. Kod žena, čini se, još i češći.

“Patite li i vi od čestog zatvora, najbolji je savjet da se potrudite jesti raznovrsnu, uravnoteženu prehranu, a ne samo vlaknastu kako to obično mnogi misle”, kaže certificirana dijetetičarka Leslie Bonci koja naglašava da bi nam briga od dobroj probavi trebala biti na visokom mjestu, jer kad nam probava nije dobra, onda se osjećamo loše. Često čak i jako loše.

Vlakna su pouzdana vrsta namirnica koja će omogućiti da sadržaj želuca postane “tečniji”, ali nisu jedini. da bi spriječili pojavu zatvora potrebni su nam i ugljikohidrati iako o ovom problemu ne možemo pričati a da ne spomenemo i vodu koja će hidratizirati organizam te spriječiti zatvor.

Voda je zapravo toliko važna da moramo naglasiti da čak i ljudi koji jedu puno vlakana, ali ne piju dovoljno vode, često pate od zatvora ne sluteći koliko bi im pomoglo kad bi samo malo više pili.

No, i kad se dogodi, zatvor nije toliko strašan, ali da ga ne biste dodatno pogoršali, ovu bi hranu svakako trebala izbjegavati. Ne uvijek, naravno, već samo onda kad osjetite da ste zatvoreni.

Prema savjetima dijetetičarke Bonci, ova će vam hrana pogoršati stanje:

1. Mlijeko i mliječni proizvodi

Kod onih koji nemaju problema s laktozom, mlijeko i mliječni proizvodi nisu krivac za zatvor, ali će vas dodatno napuhati ako ćete ih jesti u trenutku kad vam probava ne radi kako treba.

2. Pržena hrana

Ovakva je hrana obično puna loših masti koje će vas dodatno zatvoriti, odnosno neće dozvoliti bržu probavu, pogotovo ako već osjetite da ne radi kako treba.

3. Namirnice od bijelog brašna

Bijelo je brašno, zna se, lišeno i dobrih ugljikohidrata koje imamo u brašnu od cijelih žitarica, a nema niti malo vlakana pa će daljnji nastavak konzumacije na bazi bijelog brašna, tokom zatvora, dodatno pojačati problem. Pogotovo ako kroz dan neće jesti dovoljno voća i povrća te piti dovoljno vode.

4. Čaj

Možda će vas ova činjenica malo začuditi, no Bonci ističe kako se to ne odnosi na obične biljne čajeve, već čajeve koji sadrže tanine i kofein (zeleni, crni čaj), iako se smatra da baš ti čajevi jako dobro djeluju na mršavljenje. No, dok će u periodu zatvora mala količina čaja s taninom možda potaknuti probavu, veća količina imat će suprotan učinak te vas još više zatvoriti.

5. Banane

Imate li zatvor tada budite oprezni s bananama jer samo mala razlika o njenoj zrelosti može imati dva različita djelovanja. Patite li od zatvora tada smijete pojesti samo jako zrelu bananu, jer bi vas nezrela, ali i žuta banana bez tačkica, mogla još jače zatvoriti.

6. Marelice

Iako pune dobrih vlakana marelice se ne savjetuju ljudima koji pate od loše i neredovne probave, jer bi s većom količinom vlakana iz marelice, sušene ili svježe, mogli previše opteretiti probavu i te tako stvoriti dodatne probleme zatvoru.

7. Bijela riža

Svima je poznato da se bijela riža savjetuje svima koji imaju problema s rijetkom stolicom, što znači da bismo je za vrijeme zatvora morali kloniti, jer njoj treba znatno duže da se probavi te će tako dodatno začepiti vaša crijeva.