Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Superzvijezda među vitaminima

Koje su funkcije vitamina D u ljudskom tijelu?

d3 (1)

S manjkom ovog vitamina raste i rizik od depresije, Alzheimerove bolesti, Osteoporoze, bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema

Vitamin D je prava superzvijezda među vitaminima jer utiče na vaše tijelo od glave do pete.

Vitamin D je bitan je za pravilan rast kostiju, ima izuzetno važnu ulogu u mišićno-koštanom zdravlju, zdravlju kože i drugih organa, ima veoma važnu ulogu u imunološkom sistemu, potiče normalnu funkciju podjele stanica, regulira metabolizam kalcija i fosfora u organizam, regulira nivo kalcija u krvi, povećava apsorpciju kalcija iz crijeva.

S manjkom ovog vitamina raste i rizik od depresije, Alzheimerove bolesti, Osteoporoze, bolesti srca, raka i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Šta je vitamin D?

Vitamin D3 se fiziološki nalazi kao vitamin D u svim staničnim organizmima ( dakle i u ljudskom organizmu ). Stvara se u koži pod dejstvom ultravioletnih UV-B zraka. Upravo se zbog toga i naziva „sunčev vitamin“ jer nastaje pod dejstvom sunčevih zraka.

Sunčeve zrake stvaraju najveći dio vitamina koji se preko kože distribuira u tijelo.

Upravo zbog raznovrsnih i važnih funkcija sunčevih zraka, dovoljna opskrba ovim vitaminom je od velikog značaja za dugoročno zdravlje.

Uprkos svojoj važnosti, neka istraživanja pokazuju da više oko 50 posto odraslih pati od manjka vitamina D. Zbog toga je vrlo bitno da unosite dovoljne količine u svoj organizam.

Kako dolazi do nedostatka vitamina D?

U normalnim slučajevima naše tijelo može samo proizvoditi dovoljne dnevne količine vitamina D. Neuravnotežena i jednolična ishrana kao i nedovoljan boravak na otvorenom uzrokuju često nedostatak ovog vitamina.

Ljeti se u zadnje vrijeme preporučuje sve manji boravak na suncu, a zimi pak proizvodnja vitamina D djelovanjem sunčevih zraka nije dovoljna, atmosfera ne pušta dovoljno UV-B zraka.

Zbog takvog načina života tijelo više nije u mogućnosti dovoljno prozvoditi tzv „sunčev hormon“, pa se preporučuje svakodnevna dopuna Vitamina D

Kako se dobija aktivna tvar u našim kapsulama vitamina D3?

ZeinPharma kapsule vitamina D3 sadrže čisti vegetarijanski vitamin D3. Jer vitamin D3 se dobija isključivo iz lanolina. Uobičajeni preparati sa vitaminom D3 dobijaju se najčešće iz ulja jetre bakalara. Za razliku od vitamina D3 dobijenog iz ulja jetre bakalara, lanolin, poznatiji kao vuneni vosak, važi za vegetarijanski pripravak .

Osobitosti ZeinPharma kapsula vitamina D3:

– Naš proizvod sadrži prirodni vitamin D3
– Jednostavan način uzimanja u formi kapsula
– Jednostavno doziranje: samo jedna kapsula vitamina D3 zadovoljava dnevnu potrebu( po preporuci ljekara može se uzeti i veća doza)
– Proizvodnja po najvišim standardima kvalitete u Njemačkoj
-sadržaj 90 vegetarijanskih kapsula
MOŽE SE NAĆI U SVIM APOTEKAMA PO CIJENI OKO 24,00 KM