Život i zdravlje

Koje su prednosti hladnog tuširanja

29/05/2015

Tuširaš li se redovno u hladnoj vodi ili si među onima koji se uopće ne tuširaju ako nema tople vode? Hladan tuš i kupka imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama i to s dobrim razlogom. Iako je tuširanje i kupanje u toploj vodi mnogo ugodnije, hladna voda pruža brojne prednosti za zdravlje.

Njemački naučnici otkrili su da ljudi koji se svakodnevno tuširaju po dvije minute u hladnoj vodi rjeđe obolijevaju od prehlade od onih koji se tuširaju u toploj vodi. To je posljedica snažnijeg imuniteta kojeg imaju ljubitelji hladnog tuširanja.

Jača imunitet
Istraživanje provedeno u Pragu proučavalo je učinak uranjanja u hladnu vodu na mlade sportiste. Oni su tokom šest sedmica triput sedmično uranjali u vodu temperature 14 stepeni. Nakon tog perioda, porastao im je broj dviju vrsta bijelih krvnih zrnaca – monocita i limfocita, zaduženih za uništavanje raznovrsnih patogena.

Pospješuje krvotok
Naizmjenično tuširanje toplom i hladnom vodom odličan je način za poboljšavanje krvotoka, što je povoljno za cjelokupni krvožilni sistem. Žile se stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže tlak i ubrzava protok krvi.

Regulira temperaturu tijela
Hladan tuš izaziva blagi stres koji navodi tijelo da povisi vlastitu temperaturu. Ova se pojava zove termogeneza, odnosno stvaranje topline. Imaš li hronično hladne ruke ili noge ili se previše znojiš, iskušaj terapiju hladnim tušem. Osim toga, unutrašnje zagrijavanje ubrzava metabolizam, što pospješuje sagorijevanje kalorija i mršanje.

Produbljuje disanje
Prilikom hladnog tuširanja primijetit ćeš da dublje dišeš. To je prirodna reakcija organizma na stres koji je izazvala hladnoća. Tijelu treba više kisika da bi proizvelo vlastitu toplinu. Zahvaljujući tome, hladan tuš širi pluća koliko i žustra tjelovježba. Povećani unos kisika znači i manju iscrpljenost tokom dana te veću izdržljivost u sportskim aktivnostima.

Uljepšava kožu i kosu
Dok vruća voda isušuje kožu i kosu, hladna pridonosi tome da izgledaju sjajnije i zdravije. Hladna voda također pridonosi detoksikaciji, tako što potiče izlučivanje toksina i otpadnih tvari iz tijela.

Povećava energiju
Hladan tuš okrepljuje i ulijeva energiju. Srce jače kuca, a bolja prokrvljenost lišava tijelo umora. Ako ti već i umivanje u hladnoj vodi pomaže da se razbudiš i živneš, zamisli kakav tek učinak ima hladna voda koja se razlijeva po cijelom tijelu!

Jača duhovno blagostanje
Mnogi tvrde da im hladan tuš ublažava stres i poboljšava raspoloženje. Istraživanje na univerzitetu Virginia Commonwealth u Richmondu (SAD) pokazalo je da hladna voda potiče proizvodnju noradrenalina, hemijske tvari koju luče neuroni i ima antidepresivna svojstva.

Mjere opreza
Ne ulazi u hladnu vodu bez pripreme. Tko nije naviknut na vrlo niske temperature može imati i kobne posljedice ulaskom u hladnu vodu jer šok od hladnoće izaziva nepravilan rad srca, posebno kod starijih ili bolesnih ljudi. Odabereš li hladno tuširanje, prilagodi tijelo tako da postepeno rashlađuješ vodu. Počni se tuširati vodom uobičajene temperature, a onda je polako rashlađuj dokle možeš podnijeti. Osobito je djelotvorno prijeći na hladnu vodu tokom druge polovine minute tuširanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.