Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savjeti

Koji su najčešći okidači migrene

glavobolja unsplash

Izbjegavajte hranu koja pokreće migrenu – ali nemojte izbjegavati obroke

Ne postoji lijek koji će izliječiti migrenu, ali se bolovi i tegobe mogu ublažiti, piše Prvo zdravlje.

Brzom akcijom možete smanjiti ozbiljnost i trajanje vaše migrene. Postoje određeni faktori koji pokreću migrene. Vjerovatno će ih pokrenuti kombinacija više okidača, a ne samo jedan događaj. Dio plana liječenja je identifikacija onoga što pokreće vaše migrene. U nastavku donosimo neke od mogućih pokretača migrena:

Određene namirnice i hrana mogu pokrenuti napad migrene

Potencijalni pokretači migrene su: crno vino, kofein, pavlaka, grah, orašasti plodovi, sos od soje, mesni ručak, ukiseljena hrana i mnoge druge namirnice.

Ne preskačite obroke

Izbjegavajte hranu koja pokreće migrenu – ali nemojte izbjegavati obroke. Najbolje je pridržavati se zdrave prehrane i ne propuštati obroke.

Držite se rasporeda spavanja

Pokušajte ići u krevet i ustajati svaki dan u isto vrijeme. Uspostavljanje rutine spavanja može vam pomoći. Previše spavanja, kao i nedostatak sna, mogu stvarati probleme.

Vježbanjem smanjite stres

Svakodnevni životni stresovi mogu potaknuti migrenu, zato se pobrinite da odvojite malo vremena za sebe. Bavite se tehnikama opuštanja poput joge i u toku dana vježbajte najmanje 30 minuta.

Hormonske fluktuacije mogu biti okidač

Više od polovine migrena kod žena dogodi se neposredno prije, tokom ili odmah nakon menstruacije. Još uvijek nije jasno kako je menstrualni ciklus povezan s migrenom, ali vjerovatno je to posljedica pada nivoa hormona estrogena i progesterona. Oko dvije trećine žena navodi da simptomi migrene postaju blaži s nastupanjem menopauze.

Sticanje uvida pomaže liječenju

Ne možete izliječiti migrenu, ali možete bolje razumjeti šta je uzrokuje. Imajući na umu koji su vaši okidači, možete pomoći vašem ljekaru da stekne što bolji uvid kako bi na najbolji način odredio liječenje.