Život i zdravlje

Koji su predmeti koje koristimo svakodnevno prljaviji od WC šolje

24/05/2015

Poznato je da su pored wc šolje, novac, ključevi i mobilni telefoni pravo leglo bakterija bakterija.

Međutim, postoji još mnogo jednako prljavih predmeta koje koristimo svakodnevno, a često na to ni ne obraćamo pažnju.

1. Česma

Iako možda ne biste rekli, slavina pogotovo ona u kuhinji prljavija je čak i od wc-daske. Samo na njenoj površini nalazi se 44 puta više bakterija nego u wc šolji, a česme u kupatilu prljavije su 20 puta više od wc-daske.

Upravo bi zbog ovoga trebalo da redovno održavate higijenu kupatila i kuhinje.

2. Peškiri

Prvi razlog zbog čega su peškiri jedan od najprljavijih predmeta je to što su obično stalno vlažni što omogućava baketrijama da se brzo razmnožavaju. Bakterija koje se nalaze na peškirima su iste one koje se nalaze u fekalijama, a čak 25,6 odsto čini ozloglašena bakterija Ešerihija koli.

3. Restroanski meni

Ako bismo ove predmete poredili sa wc šoljom iznenadila bi vas činjenica da ih ima čak 100 puta više, što restoranski meni čini jednim od najprljavijih predmeta.

4. Kuhinjska daska za rezanje

Ovaj kuhinjski „aksesoar” mahom koristimo svi i to svakodnevno, ali možda niste znali da je upravo to leglo opasnih bakterija, a ima ih čak 200 puta više nego u wc šolji.

5. Bankomat

Nisu samo novčanice prljave, već i bankomati i platne kartice. Jedno istraživanje pokazalo je da na platnim karticama ima čak 1.200 puta više bakterija nego na novcu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.