Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Koji su uzroci suhe kože

njega-suhe

Suhoću kože ne uzrokuju samo zimski vremenski uslovi, to također može biti posljedica promjena na epidermis

Svi znamo da se koža isušuje tokom zime, kao posljedica grijanja i suhog zraka u zatvorenim prostorima.

Ali ponekad je teško reći je li suha koža posljedica zimske sezone ili znak nekog ozbiljnog stanja.

Zašto se koža isušuje?

Suhoću kože ne uzrokuju samo zimski vremenski uslovi, to također može biti posljedica promjena na epidermis (gornjem sloju naše kože). Ovaj sloj je obično debeo sa prirodnim masnoćama i uljima koji djeluju kao prepreka, odnosno zadržavaju vlagu i sprečavaju ulazak iritanasa u kožu.

Ali kako starimo, koža se stanjuje i gubimo neke od tih mastnoća i ulja što omogućava da vlaga izlazi iz kože. Koža ima tendenciju da postane suha i ispucala. Suha koža je sama po sebi najčešći uzrok svrbeža kože.

Kontaktni dermatitis

Kad ogrebemo suhu kožu, to će još više oštetiti kožnu barijeru. To nas čini ranjivijim na alergene i nadražujuće tvari koje bi mogle izazvati upale, poput tekstilnih boja i biljaka.
Kad dođete u kontakt s nečim što uzrokuje reakciju, razvit će se crveni, ispucali osip koji svrbi, odnosno ekcem.

Stručnjaci kažu da ne trebate ići ljekaru da biste liječili jednostavan slučaj suhe kože. Vlaženje kože tokom dana može biti sve što je potrebno da biste se riješili svrbeža i suhoće i ojačali kožnu barijeru.

Kada samo vlaženje kože nije dovoljno, neizbježna je posjeta dermatologu. Liječenje tih stanja obično uključuje topikalne steroidne kreme ili masti za smanjenje upale.