Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zdravlje

Koju hranu trebate izbjegavati ukoliko imate konstipaciju

Najvažnija stvar koju trebamo uraditi da bi izbjegli ovaj problem je uravnotežena i raznovrsna ishrana

Konstipacija ili zatvor je izostanak pražnjenja crijeva. Najvažnija stvar koju trebamo uraditi da bi izbjegli ovaj problem je uravnotežena i raznovrsna ishrana, kao i izbjegavanje hrane koja ga čini težim.

Mliječni proizvodi znaju uzrokovati još teže probleme sa konstipacijom. To ne mora nužno značiti da ih morate izbaciti u potpunosti iz ishrane. Pokušajte sa jogurtom koji sadrži probiotike, bakteriju koja je dobra za probavni sistem, te može olakšati konstipaciju.

Većina gotove hrane, pripremljene iz fast-fooda ili restorana može uzrokovati konstipaciju. S obzirom da ima niske nivoe vlakana, koji su potrebni da se hrana pomiče kroz sistem, ova hrana može usporiti probavu i dovesti do problema sa konstipacijom.

Pržena hrana je puna masti i teška za probavljanje. Kada se hrana pomiče kroz crijeva usporeno, troši se previše vode unutar organizma, što pravi čvršću i suhu stolicu.

Jaja imaju visoke nivoe proteina, ali i manjak vlakana. Ne trebate da ih izbacite sa svog svakodnevnog menija, ali bi neki dodaci sa proizvodima punim vlakana bili odličan dio jutarnje rutine.

Slatkiši i kolači mogu biti uzrok konstipacije, ako ih jedete u prevelikim dozama. Puni su rafinisanog šećera i niski sa vlaknima i tekućinama.

Zamijenite bijeli hljeb, koji ima niske nivoe vlakana, sa hljebom od čitavih žitarica. To može ublažiti znakove konstipacije i učiniti da imate redovnu stolicu.

Kao i kafaalkohol dehidrira organizam. To čini da tijelo nema dovoljno tekućine prilikom pražnjenja stolice, što može dovesti do konstipacije.