Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko bijelog luka trebate pojesti za uravnotežen krvni pritisak

bijeli luk

Upotreba bijelog luka datira još od antičkih vremena. Oduvijek se znalo da je odličan lijek za mnoge bolesti uključujući i bolesti srca. Jedna od najpoznatijih razloga upotrebe ove namirnice svakako je snižavanje krvnoga pritiska. Međutim, kako znati ne pretjerati u konzumaciji bijelog luka?

Supstanca po kojoj je bijeli luk najpoznatiji je alicin. Osim što mu daje specifičan miris, alicin služi i za reduciranje masnoća koje se nakupljaju na stjenkama arterija. Naime, on blokira aktivnost angiotensina, što sprječava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnoga pritiska. Upravo zbog toga bijeli luk je savršen za zdravlje vašega srca i krvnih žila. Brojna su istraživanja pokazala da je bijeli luk djelotvorniji kod osoba koje imaju što viši krvni pritisak – tolika je njegova snaga.

Kako konzumirati bijeli luk?

Najbolje bi bilo bijeli luk konzumirati u svježem obliku. Naime, kada ga zdrobite ili isjeckate, iz bijelog luka se otpušta spomenuti alicin. Djelovanje alicina se smanjuje sa starošću bijelog luka ili s tretiranjem bijelog luka na visokoj temperaturi. Naime, alicin je poznat kao poprilično nestabilan spoj zbog čega i nije dostupan u čistome obliku kao suplement.

Doza bijelog luka – varira

Većina režnjeva bijelog luka teži oko 3 grama. Kako biste prevenirali visok krvni pritisak možete konzumirati dnevno oko 1 gram bijelog luka. Naravno, trebali biste se i konsultovati sa svojim doktorom oko količine dnevnoga unosa bijelog luka, posebno ako koristite neke lijekove. Konzumacijom samo bijelog luka nećete uspjeti smanjiti u potpunosti krvni pritisak jer stručnjaci navode kako je za tako nešto potrebno svakodnevno jesti 30-ak režnjeva bijeloga luka – odjednom.

Umjesto toga, postoji alternativa, a ona se nalazi u – tabletama ili kapsulama. Međutim, ukoliko vam ne smeta poprilično specifičan pa i neugodan miris češnjaka, utoliko se svakako najprije oslonite na blagodati prirodnoga i svježega oblika bijelog luka.