Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko često se smijete zajedno sa partnerom?

par-smijeh

Ako ikade želite da znate koliko je dobra vaša veza sa partnerom ili partnerkom, postavite sebi pitanje: Koliko se smijemo zajedno? Prema nekim istraživanjima parovi koji se često smiju zajedno imaju kvalitetniju vezu.

Istraživači su okupili 71 heteroseksualan par, a parovi su zatim ispričali kako su se prvi put sreli. Naučnici su brojali koliko puta se par nasmijao zajedno.

Parovi koji su se zajedno smijali imali su bolji kvalitet veze, definisan osjećajem bliskosti i podrške.

Smijeh je također pokazao neke rodne razlike. Od 1400 smijeha koje su istraživači snimili, 62 posto došlo je od žena. Ali muški smijeh bio je zarazniji, što je prouzrokovalo da se njihove partnerke smiju zajedno sa njima. I to uzvraćanje je imalo poseban uticaj na muškarce.

Ovaj uzorak od 71 para suviše je mali da bi se donosili opšti zaključci, ali neka ranija istraživanja podržavaju ovakve rezultate. Ovo istraživanje objavljuje da sjećanja na lijepe događaje imaju blagotvoran uticaj na veze, i da smijeh igra glavnu ulogu u tome. Parovi koji se sjećaju vremena kada su se zajedno oko nečeg smijali ocjenjivali su svoje veze višom ocjenom.

Naučnici vjeruju da je kada se parovi često smiju zajedno potencijalan način da se veza učini harmoničnijom i u cjelini jačom.

Evo jednog jednostavnog savjeta za vas: Smijte se zajedno češće, pričajte šale i šalite se jedno s drugim što češće možete. To može biti jednostavniji i efektivniji načn da imate vezu kakvu ste oduvijek željeli i kakvu ste zaslužili.