Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezultati istraživanja

Koliko seksa je u mojoj dobi “normalno”?

zena muskarac

Naučnici “Kinsey Institute for Research in Sex, Reproduction and Gender“ pozabavili su se pitanjem koliko je seksa u kojoj dobi „normalno“.

Prije nego krenemo na rezultate istraživanja, kratka napomena: seksualni život ne ovisi isključivo od samog para, nego i od drugih brojnih faktora. Je li neko u stresu od posla? Imate li malo dijete? Vrijednosti mogu varirati, tvrde naučnici…

Goli brojevi

Seksualno najaktivniji su ljudi u dobi između 18 i 29 godina sa finih 112 seksualnih doživljaja godišnje. U dobi između 30 i 39 godina imamo manje seksa – 86 puta godišnje u prosjeku. To odgovara brojci od 1,6 puta sedmično. Čini se da je 40. rođendan pravi ubica strasti. Parovi u dobi između 40 i 49 godina još 69 puta godišnje vode ljubav. To odgovara otprilike polovini seksualnih doživljaja koje su imali u dvadesetima. Za parove iznad 49 godina nažalost nema podataka.

Daljnji rezultati

Ako ćemo vjerovati istraživanju, 34 posto vjenčanih parova seksa se dvaput do triput sedmično, 45 posto jednom mjesečno, a 13 posto jednom godišnje, prenosi 24sata.hr.