Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

james webb

Komadić stijene pogodio najmoćniji teleskop na svijetu, oglasili se iz NASA-e

nasa

Mikrometeoroid koji je udario u teleskop negdje između 23. i 25. maja bio je veći od očekivanog

NASA je saopćila da je sićušan komadić stijene, mikrometeorid, pogodio jedno od zrcala svemirskog teleskopa James Webb.

Ovaj je teleskop sto puta osjetljiviji od Hubblea i očekuje se da će duboko promijeniti razumijevanje svemira. James Webb će uglavnom posmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde, dok je Hubble djelovao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim dužinama.

NASA-ini naučnici su poručili da ne treba dizati paniku iako je došlo do nekih oštećenja na teleskopu, piše Science Alert.

“Znali smo da će se Webb nalaziti u svemirskom okruženju koje uključuje jako ultraljubičasto zračenje, nabijene čestice sa Sunca, kozmičke zrake iz egzotičnih izvora u galaksiji i povremene udare mikrometeroida”, rekao je zamjenik voditelja projekta Paul Geithner iz NASA-inog Centra za svemirske letove Goddard.

James Webb se nalazi na 1.5 miliona kilometara od Zemlje u području koje se naziva L2 i spada u Lagrangeovu točku gdje se gravitacijska interakcija između dva orbitirajuća tijela, u ovom slučaju Zemlje i Sunca, balansira sa centripetalnom silom orbite kako bi se stvorio stabilan “džep” u kojem se mogu “parkirati” objekti male mase, pri čemu se smanjuje njihova potrošnja goriva.

Mikrometeoroid koji je udario u teleskop negdje između 23. i 25. maja bio je veći od očekivanog.

“Očekivali smo da će povremeni udari mikrometeoroida tijekom vremena ponešto oslabiti performanse teleskopa. Nakon lansiranja, zabilježili smo četiri manja mikrometeoroida koji su bili u skladu s očekivanjima, ali ovaj nedavno je bio veći”, rekao je Lee Feinberg iz Centra za svemirske letove Goddard.

Nakon početnih procjena, stručnjaci su ustanovili da teleskop, unatoč tome što je udarac imao neznatan učinak na prikupljanje podataka, još uvijek radi na nivou koji udovoljava svim zahtjevima misije.

Ovaj događaj nije izazvao promjene u Webbovom rasporedu operacija te prve njegove slike u boji trebaju stići prema rasporedu, 12. jula 2022. godine.