Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Komadom zgužvanog papira objasnio učenicima kako funkcionira svijet

20/06/2015

Profesor je podijelio papire i kazao učenicima da ih zgužvaju i od njih naprave loptice. Kantu za smeće koja je predstavljala koš, stavio je ispred svoje katedre.

“Zadatak je jednostavan. Vi predstavljate stanovništvo ove zemlje. Svako ima šansu da se obogati i uđe u višu klasu. Kako biste to postigli, samo trebate zgužvani papir ubaciti u koš za smeće, a da ne ustajete sa svog mjesta” objasnio je profesor učenicima.

kanta eksperiment2

“To je nepravda”, odmah su se pobunili učenici u stražnjim klupama vidjevši kako učenici u prednjim redovima imaju puno veće šanse da ubace “loptu” u “koš”.

Učenici su gađali i, kao što je i bilo očekivano, većina (ali ne svi) učenika iz prvih klupa je pogodila. Samo nekolicina iz zadnjih redova je uspijela pogoditi koš.

kanta eksperiment3

“Što ste bili bliže košu, šanse su vam bile veće. Tako u stvarnom životu izgleda povlaštenost”, istaknuo je profesor.

“Jeste li primijetili kako su se na nepravdu bunili samo oni u zadnjim klupama? S druge strane, ovi u prvim klupama nisu uočavali koliko su povlašteni. Sve što su vidjeli je metar i po između njih i cilja”, poentira je profesor i zaključio:

“Vaš posao, kao učenika koji imaju privilegiju primiti obrazovanje, je da budete svjesni svog povlaštenog položaja. Vaša povlastica je obrazovanje da date sve od sebe i postignete velike stvari. A da pritom uvijek imate na umu i da se borite za prava onih iza vas koji nisu bili toliko sretni”, zaključio je profesor.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.