Leteće napasti

Komarci vas izluđuju? Ova četiri jednostavna rješenja protiv njih su pravi spas

komarac

Mi vam donosimo nekoliko savjeta o tome što učiniti nakon što vas komarac ugrize, ali i kako spriječiti da uopće do ugriza dođ

Ako ste jedna od onih osoba na koju s prvim znacima ljeta komarci navale kao da nema sutra, onda vas definitivno zanima kako se obraniti od tih nasrtljivih pošasti.

Osim crvenih mrlja, koje kod nekih osoba budu manje, a kod nekih veće, najiritantniji je svrbež koji se pojavljuje nakon ugriza.

Pa šta učiniti? Postoji nekoliko mogućnosti. Naravno, ne znači da će svaka jednako djelovati na svaku osobu pa bi najbolje bilo da isprobate više njih i otkrijete koja najbolje djeluje na vama.

Mi vam donosimo nekoliko savjeta o tome što učiniti nakon što vas komarac ugrize, ali i kako spriječiti da uopće do ugriza dođe.

1. Hladne obloge

Hladne obloge mogu vam ublažiti svrbež, a sve u čemu ima esencijalnih ulja poput mentola, eukaliptusa, kamfora, čajevca ili timola je dobro rješenje jer svi odreda imaju protuupalno djelovanje što otklanja bol, oteklinu i svrbež, poručuju stručnjaci. Čak i pasta za zube može pomoći. Ali pretjerano korištenje može izazvati alergije i osjetljivost pa nemojte pretjerivati.

2. Eterično ulje limunskog eukaliptusa

Studije objavljene na stranicama američkog instituta National Institutes of Health kažu da je ovo ulje možda i najbolji repelent. Pokazalo se da je 35-postotna mješavina ovog ulja pružila čak 95-postotnu zaštitu od komaraca na tri sata.

Također, djeluje protuupalno, smirujuće, antihipertenzivno, analgetički i blago spazmolitički.

3. Lavanda

Sušena lavanda može također biti odličan način da se riješite komaraca, a to je dokazala jedna američka studija provedena na miševima. Također, ima antigljivična, analgetska i antiseptička svojstva te smiruje i opušta pa vam ulje lavande može pomoći i nakon ugriza.

4. Ulje neema

Ulje neema sadrži visoke koncentracije spoja znanog kao azadirahtin koji je snažan insekticid i repelent. Koristi se za odbijanje krpelja, komaraca, buha, ali i grinja, no važno je napomenuti da u velikim količinama može širiti i za ljude neugodan miris.

Naravno, važno je napomenuti da, iako je ovdje riječ o prirodnim preparatima, ne valja pretjerivati s upotrebom, pogotovo na koži.