Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

paralizirao konjički sport

Konjski virus EHV-1 stigao do Austrije, 14 slučajeva u Tirolu

U ekstremnim slučajevima konji se više ne mogu samostalno uspraviti i moraju se dići na noge uz pomoć remenja

Nakon izbijanja virusa herpesa EHV-1 u španskoj Valenciji, s desecima bolesnih konja i jedanaest mrtvih konja na velikoj međunarodnoj izložbi konja, austrijski mediji javljaju da je virus stigao i do Austrije, tačnije u jendoj staji u Tirolu.

Zaraženo je 14 konja. Međutim, tajna je kako je došlo do zaraze.

Budući da niti jedan konj nije bio na turniru u inostranstvu, niti je ijedna nova životinja ušla u staju, kako je objasnio vlasnik staje Klaus Haim-Swarovski za “Tiroler Tageszeitung”.

Životinje su također pravilno cijepljene, redovno svakih šest mjeseci, a najnovije cijepljenje obavljeno je 21. januara. Oboljele životinje smještene su u zasebnom prostoru i od ponedjeljka nije bilo novih bolesti.

FOTO: Tiroler Tageszeitung

FOTO: Tiroler Tageszeitung

Međutim, Josef Kössler, šef tirolske veterinarske uprave, isključuje vezu s virusom herpesa iz Valencije, koji je paralizirao konjički sport u pola Evrope otkako je izbio krajem februara.

Međunarodna konjička federacija FEI već je otkazala sve turnire na evropskom kontinentu nedugo nakon izbijanja virusa u Španiji. Konjički sport u Austriji u “je potpuno zaključan” od početka marta i svi su događaji otkazani.

Infekcija EHV-1 u najgorem slučaju može biti fatalna. Oboljeli konji pokazuju visoku temperaturu i često neurološke simptome. Mogu se pojaviti i respiratorni problemi. U ekstremnim slučajevima konji se više ne mogu samostalno uspraviti i moraju se dići na noge uz pomoć remenja. Ljudi se ne mogu zaraziti, ali virus se može prenijeti na životinje putem odjeće ili opreme.

Veterinari se slažu da cijepljenje životnja ima smisla samo ako bi se cijelo stado imuniziralo – što je teško.