Život i zdravlje

Konzum razveselio mame Lumpi poklonima

16/11/2016

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, predstavnici Konzuma Bosne i Hercegovine posjetili su neonatalno odjeljenje Pedijatrijske klinike na Jezeru u Sarajevu i uručili poklone za 34 prijevremeno rođene bebe.

Akcija je organizirana u saradnji s Udruženjem roditelja prijevremeno rođenih beba “Zvjezdice” koje okuplja više od 500 mama iz cijele Bosne i Hercegovine koje su prijevremenim porodom prošle traumatično iskustvo i trebaju pomoć zajednice.

Predsjednica ovog udruženja Maida Škripić Ljubović navela je da Udruženje povremeno provodi i akcije prikupljanja pomoći u vidu specijalnih dohrana, pelena, odjeće i lijekova za prijevremeno rođenje bebe.

– Od ove godine, u takve akcije uključili smo i širu društvenu zajednicu, jer smatramo da je jako važno da se i na taj način govori o problemima prijevremenog rođenja, kao i da se širi svjesnost o zdravstveno-socijalnom aspektu te situacije – naglasila je.

Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, kojim su obuhvaćene 184 zemlje, svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre, a prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrti novorođenčadi i sve je učestalije.

Najviše nedonoščadi rađa se na jugu Azije, 13,3 posto, a Afrika i južna Azija zajedno bilježe čak 60 posto dok najmanje prijevremenih porođaja, ispod pet posto, ima Bjelorusija.

Nedonošče je svako dijete koje je rođeno živo s manje od 37 sedmica trudnoće. Tačni uzroci nisu poznati, a mogu uključivati različite biološke, okolne, psihosocijalne faktore, kao i različite genetske i zdravstvene poremećaje.

Obilježavanjem ovog dana u Bosni i Hercegovini progovara se o ovim malim herojima, onih koji nisu u stanju da se bore sami za sebe, javila je danas MITA Group.

Komentari