Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istraživanje

Konzumiranje čokolade jednom sedmično čuva zdrave srčane žile

cokolada

Stručnjaci su naveli da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija za 8 posto od onih koji konzumiraju čokoladu u dužim intervalima

Čokolada, osim što čovjeka čini sretnim, vrlo je korisna i za zdravlje srca, potvrdili su naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), javlja Anadolu Anadolu (AA).

Istraživanje koje su proveli naučnici sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu u SAD-u pokazalo je da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično “održava srčane žile zdravim”.

U okviru istraživanja objavljenog u časopisu “European Journal of Preventive Cardiology”, razmatrano je šest prijašnjih studija koje su u posljednjih 50 godina ispitivale povezanost konzumacije čokolade i bolesti koronarnih arterija.

U ovim istraživanjima, u kojima je 336.289 sudionika dalo podatke o njihovoj konzumaciji čokolade, uočeno je da u toku devet godina 14.043 patilo od bolesti koronarnih arterija, a 4.667 njih imalo je srčani udar.

Stručnjaci su naveli da konzumiranje čokolade barem jednom sedmično smanjuje rizik od bolesti koronarnih arterija za 8 posto od onih koji konzumiraju čokoladu u dužim intervalima.

“Naše istraživanje pokazuje da čokolada pomaže u održavanju zdravih srčanih žila. U prošlosti su klinička istraživanja otkrila da je čokolada korisna i za krvni tlak i za žile. Čokolada sadrži hranjive namirnice poput flavanoida, metilksantina, polifenola i stearinske kiseline, koji mogu umanjiti upalu i povisiti dobar holesterol”, poručio je doktor Chayakrit Krittanawong, jedan od učesnika istraživanja.