Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antalija

Kopije artefakata likijske civilizacije biće izložene pod morem

antalija izlozba AA2 (1)

Yazici je rekao da se mišljenja naučnika koji su stručnjaci za tu temu uzimaju u obzir pri proizvodnji artefakata od materijala koji ne izazivaju zagađenje morskog svijeta

Privode se kraju radovi na Podvodnom umjetničkom parku Likija-Kas u Antaliji, gdje će biti izložene kopije historijskih artefakata iz likijske civilizacije koje su krijumčarene iz regije, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru projekta koji je realizovan u saradnji Ureda guvernera Distrikta Kas, Općine Kas i Razvojnom agencijom zapadnog Mediterana, povijesni artefakti koji su utvrđeni naučnim istraživanjima, napravljeni su od materijala otpornih na vodu.

Ukupno 658 izgubljenih i zaboravljenih likijskih artefakata, koji će posjetiteljima biti predstavljeni u umjetničkom parku na površini od približno 10 hektara pod morem, ronioci su pažljivo spustili u vodu.

Podvodni fotograf Sukru Gursoy je zaronio čak 25 puta kako bi zabilježio trenutke spuštanja radova u vodu, a sve je trajalo oko 30 sati.

Guverner okruga Kas Saban Arda Yazici i načelnik Kasa Mutlu Ulutas odjenuli su također ronilačka odijela kako bi pratili aktivnosti koje u regiji Limanagzi provode ronioci.

Yazici je novinaru AA rekao da su artefakti koje treba spustiti pod vodu inspirisani likijskom mitologijom sa naučnog stanovišta, a izabrani su iz izgubljenog naslijeđa krijumčarenog iz regiona.

Naglašavajući da se projekt brine o ekosistemu, Yazici je rekao da se mišljenja naučnika koji su stručnjaci za tu temu uzimaju u obzir pri proizvodnji artefakata od materijala koji ne izazivaju zagađenje morskog svijeta.

Cilj projekta je povećati broj ronjenja sa 80.000 na 300.000 godišnje i proširiti turističke aktivnosti.

“Namjera je stvoriti područje na kojem posjetitelji koji u regiju dolaze turističkim brodovima mogu park posmatrati bez ronjenja. Artefakti postavljeni u regiji Limanagzi posjetiteljima će ponuditi ugodno posmatranje na dubini od pet do 20 metara”, rekao je Yazici.

Među radovima koji će biti izloženi pod vodom ističu se stubovi u ulici u gradu Patara, Posejdon i njegovi konji, himera i legenda o Bellarophoronu te spomenik Erbinna (Nerejide) u drevnom gradu Xanthosu.