Život i zdravlje

"Clinical Infectious Diseases"

Korona živi pet puta duže na ljudskoj koži od virusa gripe

19/10/2020

U svojoj su studiji testirali uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti

Koronavirus je na ljudskoj koži aktivan devet sati, pet puta duže od virusa gripe, utvrdili su japanski naučnici, a njihovo otkriće ponovno ukazuje na potrebu čestog pranja ruku da bi borba protiv pandemije covida-19 bila što učinkovitija.

Za usporedbu, patogen koji uzrokuje gripu na koži preživljava oko 1,8 sati, rezultati su studije objavljene u oktobru u časopisu Clinical Infectious Diseases.

“Devetosatno preživljavanje SARS-CoVa-2 na ljudskoj koži, soja virusa koji uzrokuje covid-19, može povećati rizik od njegova prenosa kontaktom u usporedbi s IAV-om, virusom gripe tipa A, utičući tako na ubrzanje širenja pandemije”, upozoravaju japanski naučnici.

U svojoj su studiji testirali uzorke kože uzete tokom obdukcijskog postupka otprilike jedan dan nakon pacijentove smrti.

I koronavirus i virus gripe inaktiviraju se u roku od 15 sekundi primjenom etanola koji se nalazi u sredstvima za dezinfekciju ruku.

“Duže preživljavanje SARS-CoVa-2 na koži povećava rizik od prijenosa kontaktom, no redovna higijena ruku taj rizik može smanjiti”, stoji u studiji.

Studijom se podupiru i potiču preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o redovnom i temeljitom pranju ruku da bi se prenos virusa ograničio.

Po podacima AFP-a, od izbijanja pandemije u Kini krajem prošle godine do danas je u svijetu evidentiran najmanje 1.105.691 smrtni slučaj od posljedica covida-19 i gotovo 39,4 miliona slučajeva zaraze.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.