Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

who

Koronavirus možda nikad neće nestati!

korona

U vrijeme kada pojedine zemlje širom svijeta postepeno ublažavaju blokadu uvedenu radi sprečavanja širenja virusa, WHO navodi da on možda nikada neće biti iskorijenjen

Novi virus korona možda nikada neće nestati i stanovništvo širom svijeta će morati da nauči da živi sa njim, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U vrijeme kada pojedine zemlje širom svijeta postepeno ublažavaju blokadu uvedenu radi sprečavanja širenja virusa, WHO navodi da on možda nikada neće biti iskorijenjen.

“Imamo novi virus koji prvi put ulazi u ljudsku populaciju i zato je veoma teško predvidjeti kada ćemo ga nadvladati. Ovaj virus može da postane samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i da možda nikada ne nestane. HIV nije nestao, ali smo naučili da živimo sa tim virusom“, rekao je na virtuelnoj konferenciji za novinare Mike Ryan, direktor WHO za vanredne situacije.

Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da bi mnoge zemlje željele da ukinu različite mjere, ali da nema garancija da u tom slučaju neće doći do drugog talasa zaraze.

“Naša preporuka je i dalje da budnost u svim zemljama bude na najvišem mogućem nivou”, izjavio je Ghebreyesus, prenio je AFP.

Ryan je dodao da je “dug put” do povratka u normalnost i insistirao da države moraju da zadrže sadašnji kurs.

“Postoji nekakvo magično razmišljanje da blokade daju savršen rezultat i da će njihovo ukidanje proći sjajno. Oba stava su opasna”, rekao je ovaj epidemiolog iz Irske.

Rayan je osudio napade na zdravstvene radnike koji se dovode u vezu sa pandemijom i rekao da je samo u aprilu zabilježeno više od 35 “prilično ozbiljnih” ovakvih incidenata u 11 zemalja.