Život i zdravlje

Slučaj u Srbiji

Kraj drame koja je potresla region: Bračnom paru vraćaju djevojčicu Lenku

15/06/2020

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsjetimo, dijete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu

Bračnom paru Borisavu (48) i Biljani Savić (52) iz Beograda biće vraćena usvojena trogodišnja djevojčica Lenka, koju im je Centar za socijalni rad u Subotici dao na usvajanja, pa oduzeo, jer su socijalni radnici napravili niz propusta, potvrđeno je za Telegraf. Tako će djevojčica, koja se nalazi trenutno u hraniteljskoj porodici, opet biti kod svoje kuće i sa svojim roditeljima.

Savićima je kćerka data na prilagođavanje u oktobru prošle godine. Polovinom prošlog mjeseca su dobili i rješenje o usvojenju. Djevojčica je sa njima provela skoro osam mjeseci, da bi im prošlog ponedjeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dijete u utorak.

Teška srca, djevojčicu, kojoj su rekli da ide na raspust jer mama i tata moraju da rade, predali su samo da ne bi pravili probleme, a zatim su krenuli u borbu.

To je priča koja je obilježila prošlu nedjelju.

Čim su se oni oglasili, svoj glas su digli i nadležni. Odmah su van snage stavljena rješenja o prilagođavanju i usvojenju, slučaj je predat tužilaštvu i policiji, a ministar za rad Zoran Đorđević je krajem prošle nedjelje smijenio direktorku Centra za socijalni rad u Subotici, i preuzeo cijeli predmet od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku.

Sve za dobrobit i u interesu djeteta

Nakon što je razgovarao sa Savićima, Đorđević je istakao da će slučaj biti riješen u najboljem interesu djevojčice.

– Kada smo čuli njihovu stranu, shvatili smo da se radi o tragičnoj priči i da je po njihovim rečima došlo do proceduralne greške Centra za socijalni rad – naveo je Ðorđević za TV Prva.

S obzirom da je proteklo vrijeme i da se ništa konkretno nije dešavalo, da je dijete izmješteno u hraniteljsku porodicu, da situacija i okolnosti nisu dobre i da će ostaviti traga na to dijete, Ðorđević je donio odluku prvo da svi dokumenti budu dostavljeni Ministarstvu, gdje će stručni ljudi pregledati i procijeniti šta se dešavalo.
– Tada ćemo donijeti zakonitu odluku koja će biti u interesu djeteta – ističe ministar.

U petak prijepodne Savići su gostovali u Jutarnjem programu na TV Prva, a uključio se i predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušan Vulović. Tom prilikom su ga pitali zašto niko nije razmišljao o djetetu.

– Prošli smo kompletan proces da bismo mogli da je usvojimo. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procjenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije vidio propust, nego se to vidjelo nakon osam mjeseci – zapitao je Borislav Savić.

Djeca nisu predmet

Vulović je rekao da je u ovom slučaju Centar za socijalni rad napravio velike nezakonitosti u svom radu, a ne grešku.

Na slučaj nije ostala imuna ni premijerka Ana Brnabić. Ona je istakla da je riječ o ogromnom propustu i teškoj situaciji, prije svega za dijete.

– Zaista je važno da se poštuje zakon, to je vladavina prava i zakon mora da se poštuje. Sa druge strane, jako je važno biti više nego oprezan kada se radi o djeci. Djeca nisu predmet koji vi možete da stavljate na jedno, pa na drugo mjesto – primetila je premijerka.

Bračnom paru Savić, Biljani i Borisavu, da podsjetimo, dijete je uzeto, jer se majka ne uklapa u starosnu granicu. Porodični zakon, naime, propisuje da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18, niti veća od 45 godina kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina – ako je takvo usvojenje u najboljem interesu djeteta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.