Život i zdravlje

ČEKAJU DOZVOLU

Kraj noćne more? Vakcina “Pfizera” protiv COVID-19 učinkovita u čak 90 posto slučajeva

08/11/2020

Pfizer je objavio kako je njihova vakcina dobrovoljcima dana u obliku dviju doza uz tri sedmice razmaka

Utrka za pronalaskom i proizvodnjom učinkovite vakcine protiv COVID-19 ušla je u samu završnicu. Tako je američka farmaceutska kompanija “Pfizer” objavila da su preliminarni podaci pokazali kako je njihova eksperimentalna vakcina protiv COVID-19 učinkovita u čak 90 posto slučajeva.

Pfizer i njemački partner BioNTech SE objavili su i kako zasad nisu imali većih nuspojava od vakcine pa se očekuje kako bi još ovog mjeseca mogli zatražiti odobrenje od američkih regulatora za primjenu vakcine. Pretpostavlja se da će zatražiti hitno odobrenje za primjenu vakcine u pacijenata u dobi između 16 i 85 godina, čime bi se pokrila većina populacije. Da bi dobili to odobrenje, moraju prikupiti dva mjeseca podataka od barem polovice ispitanika uključenih u kliničko ispitivanje.

Danas je velik dan za nauku i čovječanstvo, istaknuo je Pfizerov direktor Albert Bourla te dodao: Došli smo do ključnog trenutka u razvoju vakcine u trenutku kad je ono svijetu najpotrebnije.

Pfizer je objavio kako je njihova vakcina dobrovoljcima dana u obliku dviju doza uz tri sedmice razmaka. Nije poznato koliko je ispitanika na kraju razvilo bolest COVID-19 uprkos vakcini.

S obzirom na to da iz Pfizera tvrde da je vakcina zaštitila više od 90 posto dobrovoljaca, to je i više nego dovoljan nivo zaštite u odnosu na onu koju američki regulator FDA traži za vakcinu protiv koronavirusa.

Kako bi potvrdio učinkovitost, Pfizer će nastaviti s testiranjem, vjerovatno do sredine decembra, nakon čega bi svi podaci iz kliničkih testiranja trebali biti revidirani i objavljeni u medicinskom časopisu.

Inače, Pfizer i BioNTech imaju potpisan ugovor s američkom vladom za isporuku 100 miliona doza cjepiva, ali i za isporuku vakcina Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu i EU-u. Kako bi uspjeli ispuniti te ugovore, u Pfizeru su počeli s proizvodnjom vakcina i prije no što su znali za njegovu učinkovitost te procjenjuju kako bi do kraja godine mogli proizvesti 50 miliona doza, dok bi sljedeće godine proizveli vrtoglavih 1,3 milijarde doza.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.