Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kravić: Beskrvna hirurgija smanjuje rizik od obolijevanja pacijenta

zlatko kravic1

Beskrvna hirurgija smanjuje rizik od obolijevanja pacijenta, ali predstavlja i ekonomski faktor, jer svaka doza krvi iznosi od 100 do 500 KM – kazao je Feni direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš” prim. dr. Zlatko Kravić.

To je izjavio na međunarodnom Simpoziju “Beskrvno liječenje – ekonomski aspekti, tehnike i rizici” na kojem su izlagali istaknuti stručnjaci iz BiH i svijeta.

Doktor Kravić je pojasnio da beskrvno liječenje predstavlja skup postupaka koji se primjenjuju tokom hirurških intervencija, gdje se smanjuje upotreba krvi i krvnih preparata. Smanjivanjem upotrebe krvi, ističe, smanjuje se rizik od nastajanja određenih bolesti krvi, kao što je hepatitis, sida te ostale druge transmisione bolesti.

Također, dodao je, upotreba krvi ponekad mijenja koagulabilost krvi, jer uvijek ima određene konzervanse te opterećuje vaskularno korito. U hirurškom radu pokušava se maksimalno smanjiti potreba za transfuzijom.

– Kao hirurg, ne sjećam se kad sam zadnji put upotrijebio neki pripravak krvi u planiranim operacijama – naglasio je Kravić.

Navodi da beskrvna hirurgija ne znači da će se izbaciti upotreba krvi u operacijama, ali će se u određenim slučajevima smanjiti ili potpuno izbjeći davanje krvi.

Istakao je značaj održavanja ovakvih simpozija jer se radi o edukaciji hirurga, anesteziologa i internista, za dobrobit krajnjeg korisnika, odnosno pacijenta. Simpozij, na kojem je učestvovalo oko 120 doktora i izlagača, organizirala je Opća bolnica “Abdulah Nakaš”, pod pokroviteljstvom Ljekarske komore KS-a.