Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"efikasna 90 posto"

Kuba pokrenula komercijalni izvoz vlastite vakcine protiv Covida

Kubanski naučnici rekli su da su vakcine više od 90 posto efikasne protiv COVID-19

Kuba je započela komercijalni izvoz domaćih vakcina protiv COVID-19, šaljući pošiljke trodozne vakcine Abdala u Vijetnam i Venecuelu.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel najavio je dolazak u Vijetnam na svom Twitter profilu u nedjelju. Kubanski centar za genetsku imunologiju i biotehnologiju također je objavio da su prve pošiljke doza Abdale poslane u Venecuelu tokom vikenda.

Vijetnamski predsjednik Nguyen Xuan Phuc posjetio je prošle sedmice Kubu i obišao laboratoriju koja proizvodi vakcinu, najavivši sporazum o kupovini najmanje pet miliona doza.

Delcy Rodríguez, potpredsjednica Venecuele, objavila je u junu da se zemlja složila da kupi kubansku vakcinu vrijednu 12 miliona dolara.

U Iranu se proizvodi još jedna kubanska vakcina protiv COVID-19, za koju je Kuba zatražila odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije u nadi da će proširiti izvoz svojih vakcina.

Kubanski naučnici rekli su da su vakcine više od 90 posto efikasne protiv COVID-19, prenosi AP.

Kuba planira potpuno vakcinisati 90 posto svog stanovništva do kraja novembra, što je ključni korak za ponovno otvaranje ekonomije koja u velikoj mjeri zavisi od turizma.

Kubanski direktor zavoda za epidemiologiju Francisco Duran rekao je u ponedjeljak da je u zemlji od oko 11 miliona stanovnika registrovano 860.799 infekcija COVID-19 i 7.279 smrtnih slučajeva tokom pandemije.