Život i zdravlje

"efikasna 90 posto"

Kuba pokrenula komercijalni izvoz vlastite vakcine protiv Covida

28/09/2021

Kubanski naučnici rekli su da su vakcine više od 90 posto efikasne protiv COVID-19

Kuba je započela komercijalni izvoz domaćih vakcina protiv COVID-19, šaljući pošiljke trodozne vakcine Abdala u Vijetnam i Venecuelu.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel najavio je dolazak u Vijetnam na svom Twitter profilu u nedjelju. Kubanski centar za genetsku imunologiju i biotehnologiju također je objavio da su prve pošiljke doza Abdale poslane u Venecuelu tokom vikenda.

Vijetnamski predsjednik Nguyen Xuan Phuc posjetio je prošle sedmice Kubu i obišao laboratoriju koja proizvodi vakcinu, najavivši sporazum o kupovini najmanje pet miliona doza.

Delcy Rodríguez, potpredsjednica Venecuele, objavila je u junu da se zemlja složila da kupi kubansku vakcinu vrijednu 12 miliona dolara.

U Iranu se proizvodi još jedna kubanska vakcina protiv COVID-19, za koju je Kuba zatražila odobrenje od Svjetske zdravstvene organizacije u nadi da će proširiti izvoz svojih vakcina.

Kubanski naučnici rekli su da su vakcine više od 90 posto efikasne protiv COVID-19, prenosi AP.

Kuba planira potpuno vakcinisati 90 posto svog stanovništva do kraja novembra, što je ključni korak za ponovno otvaranje ekonomije koja u velikoj mjeri zavisi od turizma.

Kubanski direktor zavoda za epidemiologiju Francisco Duran rekao je u ponedjeljak da je u zemlji od oko 11 miliona stanovnika registrovano 860.799 infekcija COVID-19 i 7.279 smrtnih slučajeva tokom pandemije.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.