Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuća od 18 metara kvadratnih kojoj ništa ne nedostaje

kuca mala222

Ušteda prostora poticaj je na kreativno promišljanje dostupnih kvadrata koje rezultira u maštovitim sistemima, modularnim elementima i zabavnim višenamjenskim komadima namještaja koji naš dom pretvaraju u razigrani projekt.

Mali stanovi i kuće potiču arhitekte, dizajnere i građevinare da razmišljaju izvan okvira standardnih veličina i načina izrade namještaja te rasporeda prostorija, a interijeri koji pritom nastaju pravi su primjeri inovativnosti pristupa.

Tiny House Company australska je firma koja se bavi gradnjom malih, ali istinski funkcionalnih prostora, a u videu koji slijedi možete razgledati kućicu koju su osnivači firme, arhitekti Andrew Carter i Lara Nobel, uz pomoć građevinara Grega Thorntona izgradili kao prototip malog, ali modularnog životnog prostora u kojem i sami žive.

Kuća ovog mladog para prostire se na svega 18 kvadratnih metara (2.5 x 7.5 m), a svojim jednostavnim, ali toplim uređenjem pravi je primjer dobro promišljenog prostora. Unatoč maloj kvadraturi, prostor se doima prostrano zbog izražajnih horizontalnih i vertikalnih linija koje vode pogled po unutrašnjosti kuće. Zidovi su kuće rastvoreni velikim prozorima što vlasnicima omogućava pogled na okolinu i uvelike smanjuje osjećaj skučenosti u prostoru. Prozori također omogućuju lako prozračivanje, a ovako mali prostor jednostavno se pasivno grije i hladi što omogućava uštedu energije.

U prostorima poput ove male kuće u kojima je širina prostora ograničena potrebno je dodatno naglasiti visinu prostora. Visina omogućava i više nego dovoljno prostora u kuhinji i kupaonici za njihovo normalno korištenje bez saginjanja i neudobnosti. Osnovni prostor uzak je i dugačak. U jednom uglu nalazi se kupatilo s tušem, u sredini je kuhinja sa šankom koji djeluje i kao radni stol, a u drugom uglu prostorije nalazi se mali dnevni boravak u obliku slova L okružen ugradbenim ormarima za odlaganje stvari koji sežu do stropa.

Iznad kupaonice prostor je plitke galerije koja može služiti za odmor i spavanje, no budući da se topao zrak diže i spavanje u tom skrivenom dijelu čini manje udobnim, arhitekti su u zoni dnevnog boravka ugradili bračni krevet koji se može spustiti i podići po potrebi.

Ugrađeni sustav tračnica po kojima se krevet diže ili spušta nalazi se između ugradbenih ormara, a sam se mehanizam za dizanje na daljinsko je upravljanje. Kada se krevet spusti u položaj za korištenje, njegova struktura sjeda na konstrukciju dnevnog boravka, što mu omogućava čvrst oslonac.

Ispred kuće nalazi se modularna terasa na kojoj se može uživati u okolnoj prirodi. Cijela kuća je mobilna i može se sastaviti u roku od 10 do 12 sedmica. Rad pećnice, štednjaka i bojlera može se po potrebi napajati putem plinskih boca, za energiju služe solarne ploče, a dostupan je i priključak na dostupnu mrežu. U prostoru je kompostirajući toalet, a za vodu se može koristiti kišnica ili priključak na gradski vodovod. Život na malo kvadrata ne čini se tako strašnim kada je ova samodostatna mobilna kućica vaš životni prostor, zar ne?