Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupio kineske čarape i u njima pronašao potresnu poruku

carape pismo222

Muškarac iz Newcastla u paru pamučnih čarapa koje je kupio u trgovini Primark našao je poruku na kineskom jeziku i otkrio da ju je napisao zatvorenik koji je čarape i izradio.

Shahkiel Akbar ju je uspio prevesti i doznao da je riječ o zatvoreniku koji u pismu tvrdi da je nepravedno već tri godine sjedi nevin u zatvoru.

– Zovem se Ding Tingkun. Imam 39 godina i pogrešno sam optužen za prevaru i ucjenu te osuđen na tri godine zatvora 29. juna 2014. Sve se dogodilo jer sam putovao u Peking kako bi prijavio korupciju – stoji u pismu.

Autor dodaje kako je uložio žalbu na presudu i trenutno se nalazi u zatvoru u okrugu Lingbi u kojemu ga fizički i psihički muče. Na kraju moli pronalazača  da kontaktira kineskog predsjednika, premijera ili medije.

– Poruka me potresla, bio sam šokiran. Osjećam neku odgovornost prema tom čovjeku sada kada sam našao poruku. On je očito puno riskirao da ju pošalje i mislim da se za nju treba čuti – rekao je Akbar.

Glasnogovornik Primarka izjavio je da je sve namješteno jer su se slične poruke pojavile širom Velike Britanije. U Primarku smatraju da neko ovim putem želi privući pažnju javnosti i da pismo nema veze s njihovim dobavljačima.

– Vjerujemo da je poruka dodana nakon proizvodnje tokom transporta ili u luci. Nismo pronašli nikakvu vezu imenovane osobe i naših dobavljača u Kini – poručili su iz kompanije.

Utvrđeno je da je pisma zaista napisao zatvorenik iako nije sigurno da je to baš Tingkun. Postoji suđenje koje se odigralo na taj datum i mnogi se detalji u vezi slučaja poklapaju, a na kineskoj društvenoj mreži QQ mogao se naći izvjesni Ding koji je o svojem slučaju pokrenuo nekoliko peticija.

Navodno su se već pojavljivale slične poruke ušivene na etiketama na odjeći putem kojih su radnici u zemljama s jeftinom radnom snagom upozoravali na teške uvjete u kojima rade no nije utvrđeno tko iza svega stoji.