Život i zdravlje

Molekularni biolog

Lauc o novom soju virusa koji se pojavio u Britaniji: Ima li dokaza da je opasniji?

21/12/2020

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa

Molekularni biolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Hrvatske Gordan Lauc na Facebooku se osvrnuo na novi soj koronavirusa koji je zabrinuo Veliku Britaniju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu je objavila da je u bliskom kontaktu s britanskim dužnosnicima zbog nove inačice koronavirusa. Nizozemska je u nedjelju rano ujutro zabranila letove koji dolaze iz Velike Britanije nakon otkrića nove inačice koronavirusa, a zabrana vrijedi do 1. januara.

Na sve to osvrnuo se naučnik Gordan Lauc čiju objavu prenosimo u cijelosti:

“Primam brojne upite. Ne stignem na sve odgovoriti, pa pišem ovdje.

Virusi stalno mutiraju i pojavljuju se novi sojevi. To je normalno i prirodno. Sekvenciranjem virusa naučnici prate njegovu evoluciju. Na poveznici možete pratiti pojavu N501Y mutacije oko koje se ovih dana podiže velika medijska buka. (Igranjem s izbornicima možete pratiti i druge mutacije, kao i podatke po pojedinim zemljama. U prozoru desno imate i animaciju vremenskog toka.)

Za sada ne postoje dokazi koji bi govorili da je ova varijanta koja se pojavila u UK na bilo koji način opasnija od drugih sojeva. Možda je, ali vjerojatnije je da nije. U svakom slučaju dokaza da je opasnija nema…”

Primam brojne upite. Ne stignem na sve odgovoriti, pa pišem ovdje.

Virusi stalno mutiraju i pojavljuju se novi sojevi….

Posted by Gordan Lauc on Nedjelja, 20. decembar 2020.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.