Franky Zapata

“Leteći čovjek” uspio preletjeti La Manche

zapata334

Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara

Deset dana nakon neuspjeha leteći čovjek Franky Zapata uspio je u nedjelju na svom izumu “flyboardu” preletjeti kanal La Manche koji razdvaja Francusku od Velike Britanije.

Zapata je krenuo u 8:15 s plaže Sangatte u Francuskoj i uspio se opskrbiti kerozinom na pola puta te se spustio dvadesetak minuta poslije u zaljev St. Margaret na južnoj obali Engleske.

Letio je preko mora na visini od 15 do 20 metara.

Njegov flyboard je autonomni leteći stroj pogonjen kerozinom koji je uskladišten u Zapatinu ruksaku, a opremljen je s pet mini turboreaktora koji mu omogućuju da poleti i razvije brzinu do 190/km na sat stojeći u zraku, s autonomijom desetak minuta.

Zapata, koji je ‘zarobio’ pažnju javnosti 14. jula iznad Elizejskih poljana u Parizu, pokušao je svoj podvig izvesti 25. jula, na dan kada je prije 110 godina Louis Bleriot kao prvi pilot preletio La Manche.

No za prelet preko kanala koji dijeli Francusku i Englesku, širine oko 35 kilometara, mora se opskrbljivati gorivom na putu. U prvom pokušaju promašio je platformu na brodu s koje se trebao opskrbiti gorivom i pao je u more.