Lider sekte osuđen zbog poligamije, oženio 25 žena

Winston Blackmore

Dva muškarca iz Kanade proglašeni su krivim zbog poligamije. Winston Blackmore (60) bio je oženjen sa 25 žena i imao 145-oro djece, dok je James Oler (53 ) bio oženjen sa pet žena, ali nije poznato koliko je djece imao.

Obojica su živeli u Britanskoj Kolumbiji i konačno su osuđeni poslije sudskog procesa koji je trajao više od 20 godina.

Blackmore nikad nije poricao da je veliki broj supruga bio dio njegovih religijskih uvjerenja, koja su mu omogućila da ima ono što on naziva “nebeskim brakovima”.

Njegov advokat Bler Safredin je već rekao da će Blackmore osporiti ustavnost kanadskog zakona o poligamiji ako njegov klijent bude proglašen krivim.

– Ja sam kriv zbog življenja u skladu sa mojom religijom i to je sve što ću danas da kažem, jer to nikada nisam negirao – rekao je osuđeni Kanađanin novinarima poslije presude.

Prema kanadskom zakonu, maksimalna sankcija sa kojom se obojica suočavaju je pet godina zatvora, a kazna će da bude određena na budućim saslušanjima.

Kako prenosi Sputnik, i Blackmore i Oler su članovi Fundamentalističke crkve Isusa Hrista svetaca posljednjih dana, koja je odmetnunta Mormonska sekta koja vjeruje u poligamni brak.

Glavna Mormonska crkva odustala je od poligamije krajem 19. vijeka i osporava svaku vezu sa fundamentalističkim formama mormonizma.

Na suđenju dvojici Kanađana svjedočili su glavni mormonski stručnjaci i pravnici, kao i Jane Blackmore, bivša Winstonova supruga koja je napustila njihovu vjersku zajednicu 2003. godine.