Život i zdravlje

nova studija

Lijekovi za holesterol značajno smanjuju rizik od smrti zbog covida-19

18/07/2021

Dobrobit lijekova je u tome što oni mogu ublažiti upale u tijelu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, tvrde istraživači

Lijekovi za snižavanje nivoa holesterola mogu povećati šansu za preživljavanje kod zaraze covidom-19 i smanjiti rizik od razvoja težeg oblika te bolesti, pokazuju rezultati novog istraživanja.

Analiza više od 10.000 ljudi primljenih u 140 bolnica u SAD-u otkrila je da su statini, lijekovi koji snižavaju holesterol, te lijekovi za krvni pritisak, smanjili smrtnost od koronavirusa za 40 posto među onima koji su ih uzimali prije hospitalizacije.

Smanjeni rizik od smrti bio je veći kod onih koji su uzimali samo statine (46 posto) nego kod pacijenata koji su koristili isključivo lijekove za povišeni krvni pritisak (27 posto).

Sličan odnos rezultata je i po pitanju napredovanja bolesti; osobe koje su se liječile statinima imale su 25 posto manji rizik od razvoja težeg oblika, dok je kod onih koji su pili lijekove za pritisak taj rizik iznosio 11 posto.

Prednosti su ostale zabilježene čak i nakon što su naučnici uzeli u obzir konzumaciju drugih lijekova, zdravstvene uvjete i druge podatke o pacijentima, uključivo i njihovo zdravstveno osiguranje.

Dobrobit lijekova je u tome što oni mogu ublažiti upale u tijelu koje često uzrokuju teške ishode zaraženih koronavirusom, tvrde istraživači.

Studija je objavljena u petak u časopisu PLOS ONE.

”Na početku pandemije, zanimalo nas je hoće li lijekovi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema negativno utjecati na infekcije uzrokovane covidom-19”, kazala je autorica istraživanja Lori Daniels

”Otkrili smo da ne samo da su statini i lijekovi za liječenje hipertenzije sigurni, već da oni mogu zaštititi oboljele od koronavirusa, posebno one koji pate od hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti”, dodala je Daniels, profesorica na Kalifornijskom univerzitetu.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.