Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naučnici iz Njemačke i SAD-a

List i MacMillan dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju

nobelova hemija

Apsolutno nisam očekivao ovo iznenađenje“, rekao je List i dodao da je za vijest o Nobelovoj nagradi mislio da je šal

Nobelovu nagradu za hemiju za 2021. godinu dobila su dva naučnika, Benjamin List i David W.C. MacMillan, javlja Anadolu Agency (AA).

Komitet za Nobelovu nagradu Kraljevske akademije nauka Švedske saopćio je danas u Stockholmu da su naučnici List iz Njemačke i MacMillan iz SAD-a nagrađeni za razvoj “asimetrične organokatalize“.

Generalni sekretar Kraljevske švedske akademije nauka Goran K. Hansson istakao je da su naučnici zajednički nagrađeni za razvoj tog preciznog novog alata za molekularnu konstrukciju, koji je imao veliki utjecaj na farmaceutska istraživanja, a hemiju je učinio zelenijom.

U saopćenju se navodi da su laureati 2000. godine nezavisno razvili vrstu katalize, proces koji povećava brzinu hemijske reakcije sa supstancom poznatom kao katalizator, koja ne koristi ni metale, ni enzime, što je prvi takav alat ikada. Nazvan asimetričnom organokatalizom, ovaj proces se nadovezuje na male organske molekule.

“Apsolutno nisam očekivao ovo iznenađenje“, rekao je List i dodao da je za vijest o Nobelovoj nagradi mislio da je šala.

On je također rekao da mu je omiljeni aspekt ovog molekula to što je jestiv i potpuno bezopasan za ljudsko tijelo.

Šef Nobelovog komiteta za hemiju Johan Aqvist je kazao da je taj koncept za katalizu jednostavan koliko i genijalan, a da je i činjenica da su se mnogi zapitali zašto o tome nismo razmišljali ranije.

Očekuje se da će ovogodišnje Nobelove nagrade za područja književnosti, mira i ekonomije biti uručene dobitnicima do 11. oktobra.

Prošle godine je Nobelova nagrada za hemiju zajednički dodijeljena francuskoj naučnici Emmanuelle Charpentier i američkoj naučnici Jennifer A. Doudna za razvoj metode uređivanja genoma pomoću