Život i zdravlje

siguran pokazatelj

Ljekar otkrio koji znak pokazuje da pijete previše alkohola

11/01/2021

Klinika Mayo navodi da znakovi alkoholizma mogu biti loš san, nedostatak kontrole, neispunjavanje radnih obveza, ali i tjeskoba, znojenje, drhtavica, mučnina i drugo

Prema najnovijim američkim prehrambenim smjernicama koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, muškarcima se savjetuje da piju najviše dva alkoholna pića dnevno, dok bi se žene trebale ograničiti na jedno.

Zdravstveni stručnjaci izrazili su zabrinutost da je to prevelika količina za muškarce te da možda može biti okidač za prekomjerno pijenje alkohola.

“I za žene i za muškarce treba vrijediti pravilo do jednog pića dnevno”, kazali su nakon objavljivanja smjernica, prenosi Eat This, Not That.

Bez obzira na to, količina alkohola koja pokreće ovisnost može se razlikovati od osobe do osobe, kaže dr. Robert Doyle, psihijatar s Harvarda.

Klinika Mayo navodi da znakovi alkoholizma mogu biti loš san, nedostatak kontrole, neispunjavanje radnih obveza, ali i tjeskoba, znojenje, drhtavica, mučnina i drugo.

“Ako uslijed pijenja alkohola ponavljate greške i dovodite se u probleme koji vas ometaju u normalnom funkcioniranju, vjerovatno ste razvili poremećaj povezan s konzumacijom alkohola”, dodaju stručnjaci.

Ali prema dr. Doyleu, najsigurniji znak da vam alkohol pravi problem jest pokušati prestati piti na neko vrijeme i u tome ne uspjeti.

“Nemojte piti mjesec dana. Ako vam je to teško, imate problem. Ili pitajte ljude oko sebe što misle o vama. Ako kažu da im je vaše ispijanje alkohola pretjerano i uzrokuje probleme, onda je to značajan problem”, pojasnio je.

Doyle naglašava da problemi uzrokovani alkoholizmom mogu postajati sve dublji s godinama.

“Kako starite, sposobnost vašeg tijela da metabolizira alkohol se smanjuje. Zamolite svog liječnika da provjeri ima li znakova da alkohol utječe na vaše zdravlje, poput povišenog krvnog tlaka ili povišenih jetrenih enzima”, zaključio je.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.