Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Ljekari iz želuca pacijenta izvadili devet kašika i četkicu za zube

kasika34

Jednom su pacijentu čak iz organizma izvukli nož dugačak 36 centimetar

Ljekari u Beogradu su zadnjih godina iz želuca svojih pacijenata vadili kašike, viljuške, noževe, igle, dijelove mobitela, olovke. No posljednji takav bizarni slučaj zabilježen je 1. septembra.

U hitnu je stigao čovjek koji je ljekarima rekao da je progutao nešto metalno. Snimka je pokazala da mora na operaciju. Ljekari su iz pacijenta izvadili tri metalne kašike, šest plastičnih i jednu četkicu za zube, piše Blic.

Nedavno su imali slučaj mladića koji je progutao 13 hemijskih olovaka i veliku najlonsku vreću.

Načelnik Klinike za gastroenterologiju Radoje Doder rekao je kako im je dosad najčudniji slučaj bio lopta od dlaka koju su izvadili pacijentu iz želuca. Dodaje kako su im često pacijenti djeca koja često gutaju dijelove igračaka.

Jednom su pacijentu čak iz organizma izvukli nož dugačak 36 centimetara.

Ljekari ističu da je zanimljivo kako se organizam prilagođava te kako se nađe način da progutani predmet prođe kroz cijeli probavni trak, a da ga ne ošteti. No može se očekivati da ostane negdje u tkivu kao što je slučaj s gutanjem igle.

Kad je strano tijelo u želucu endoskopska dijagnostika rješava sve probleme. No ako je strani predmet u crijevima, pacijent mora biti pod stalnim nadzorom kako bi se utvrdilo da će prijeći iz tankog u debelo crijevo.