Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari upozoravaju: Od UV zraka se zaštitite i u proljeće

djevojka sunce33

Ljekari upozoravaju na to da i proljetno, a ne samo “ljetno sunce” može negativno uticati na kožu ukoliko se koža ne zaštiti na adekvatan način, javlja Anadolu Agency (AA).

Profesorica s fakulteta Univerzitet 18. mart u Canakkaleu (COMU) doktorica Zerrin Ogretmen je kazala kako ultraljubičaste zrake (UV) nisu štetne samo tokom ljeta već se od njih treba zaštiti i tokom proljeća, odnosno tokom cijele godine.

UVA zrake su, kako ona kaže, prisutne tokom cijele godine i mogu uticati čak i na osobe koje sjede uz prozor na osunčanoj strani.

“UVB zrake pojavljuju se obično tokom ljeta. No, od proljeća osjećamo njihov uticaj. UVA i UVB zrake su kancerogene. Istovremeno UVA zrake stvaraju i pigmentne fleke. Zbog toga je potrebno da se uvijek štitimo od sunca. Nije pravilno misliti da nema sunca tokom oblačnih dana”, rekla je Ogretmen i dodala kako svjetlosne zrake koje isijava sunce uvijek dospijevaju na zemlju, čak i kada vrijeme nije sunčano.

Kako ona ističe sunčeve zrake imaju prednosti i nedostataka, a nedostaci su između ostalog to što mogu izazvati pigmentne fleke, rak kože kao i druga kožna oboljenja. Profesorica je kao zaštitu preporučila smanjen boravak na suncu, korištenje preparata za zaštitu od sunca, širu odjeću, kao i kačkete ili šešire.

Pored toga, ona je upozorila da prilikom izbora preparata za zaštitu od sunca treba birati one preparate koji ne sadrže kancerogene materije, odnosno da takve preparate treba pažljivo birati kako se ne bi izazvala alergija ili tome slično.

“Prilikom biranja preparata potrebno je poznavati svoj tip kože i prema tome uzimati preparat”, naglasila je Ogretmen i dodala kako je i pravilna ishrana izuzetno važna za zdravu kožu, te da je potrebno u prikladnim količinama konzumirati voće i povrće.