Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Život i zdravlje

Ljenčarenje izaziva ozbiljne fizičke, ali i psihičke probleme

28/06/2015

Posljednja naučna istraživanja pokazala su da nedovoljne fizičke aktivnosti i višesatno mirovanje ispred tv ekrana i slično, pored fizičkog, u znatnoj mjeri izaziva i psihičke zdravstvene probleme poput tjeskobe, apatije i depresije.

Grupa naučnika sa prestižnog austalskog Univerziteta Deakin u Melbourneu je uradila opsežno istraživanje i potvrdila da fizička neaktivnost u znatnoj mjeri povećava rizike pojave različitih fizičkih, ali isto tako i psihičkih bolesti, među kojima prednjači anksioznost ili osjećaj tjeskobe.

Naučnici su uradili ukupno devet istraživanja u kojima je učestvovalo 13.470 osoba.

Višesatno sjedenje ispred tv ekrana, računara ili slične fizičke pasivnosti izazivaju poremećaj nagona za snom, uzrokuje sve veće barijere društvenih aktivnosti čovjeka, a potom i stvara pogodno tlo za pojavu anksioznosti, razdražljivosti, depresije i drugih psihičkih problema.

Detaljni rezultati istraživanja u objavljeni u naučnom časopisu “BMC Public Health“.

Ranija naučna istraživanja su pokazala da fizička pasivnost uzrokuje povećanje rizika pojave hroničnih bolesti, poput dijabetesa, gojaznosti i različitih kardiovaskularnih oboljenja.

Američki naučnici savjetuju da se u periodu od tri sata obavezno izdvoji pet minuta za šetnju kako bi pospješila cirkulacija i normalno funkcionisanje organizma. Tvrde da bi na taj način bili prevenirani problemi sa krvnim pritiskom.

Uporedo s tim, iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučuju dnevnu šetnju od 10.000 koraka. Redovne fizičke aktivnosti smanjuju rizik pojave karcinoma dojke za 39 posto, smanjuju rizik karcinoma crijeva za 26 i rizik dijabetesa za 34 posto.

Prema podacima WHO-a, nedovoljne fizičke aktivnosti su, nakon visokog krvnog pritiska, cigareta i dijabetesa, četvrti uzročnik smrti ljudi u svijetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.