Život i zdravlje

Sarajevo

Ljetni režim rada u Pionirskoj dolini uz očekivanje prinova i posebne epidemiološke mjere

02/04/2021

Tako će biti čitav april i dio maja, a nakon toga, prema praksi od ranijih godina, radno vrijeme bi trebalo biti do 20 sati

Radnici Pionirske doline uspješno se bore s problemima koje im pravi pandemija izazvana koronavirusom.

Smanjen broj gostiju je najveći problem, jer im je prodaja karata značajan izvor prihoda.

Jedan od načina da privuku više posjetilaca je produženje radnog vremena, što im je olakšano i dolaskom proljeća, odnosno, prelaskom na ”ljetni režim”.

– Od 1. aprila radimo sat duže jer znamo koliko je ljudima potrebno zelenilo i boravak u prirodi, na otvorenom. Radimo sat duže u odnosu na mart i tri duže u odnosu na februar – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza, te dodala da kapiju otvaraju u 8.00, a zatvaraju u 19.30 sati.

Tako će biti čitav april i dio maja, a nakon toga, prema praksi od ranijih godina, radno vrijeme bi trebalo biti do 20 sati.

– U pandemiji brinemo o posjetiocima i o životinjama. Imamo tunel za dezinfekciju i covid redara koji nadzire posjetioce. Naš prostor od devet hektara omogućava poštivanje mjera i pruža sigurnost – rekla je Hamza Feni.

Što se tiče životinja, pojasnila je, jasno je propisano koje osobe hrane koju životinju. Time se vodi računa da se virus ne prenese sa čovjeka na životinje.

– Do sada nismo imali problema, a činjenica da smo u februaru iz Slovenije dobili majmune gibone i da smo uspješno proveli karantin pokazuje koliko pravilno provodimo procedure – istakla je Hamza.

Planiraju nabaviti barem jednu novu vrstu, a to će zavisiti od pandemijske, ali i ekonomske situacije.

April u Pionirskoj dolini i zoološkom vrtu bit će obilježen brojnim prinovama, očekuje se povećanje stada lama, jelena, eland antilopa, vjerovatno i skupine lemura, a možda i vukova.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.